Foto: Reuters/Scanpix

Divas Grieķijas kredītiestādes lūgušas valsts centrālajai bankai ārkārtas aizdevumu, šomēnes vien noguldījumiem bankās sarūkot par četriem miljardiem eiro, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta "Bloomberg".

Divas no valsts lielākajām bankām - "Eurobank Ergasias SA" un "Alpha Bank" izteikušas vēlmi saņemt līdzekļus no Ārkārtas likviditātes palīdzības fonda.

Šo finansējumu bankas gan pagaidām negrasās izmantot un lūgums iesniegts, balstoties uz Grieķijas centrālās bankas aplēsēm, ka tuvākajās nedēļās kredītiestādēm šāds finansējums varētu būt nepieciešams.

Bažījoties par 25.janvārī plānoto parlamenta vēlēšanu rezultātiem, noguldītāji steidz no bankām izņemt savus uzkrājumus. Decembrī no kontiem aizplūda trīs miljardi eiro, bet janvārī depozīti sarukuši vēl ātrāk, kopumā samazinoties jau par septiņiem miljardiem eiro.

Kopējie uzkrājumi Grieķijas bankās novembrī sasniedza 164,3 miljardus eiro.

Iedzīvotāju aptaujas liecina, ka vēlēšanās uzvarēs partija "Syriza", kas iebilst pret starptautiskā aizdevuma nosacījumiem un vēlas norakstīt valsts parādu. Grieķijas premjerministrs Antonis Samars norādījis, ka šādi paziņojumi valstij radīs konfliktu ar tās kreditoriem un izstums Grieķiju no eirozonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!