Foto: AFP/Scanpix

Šveices banka UBS trešdien paziņoja, ka ir piekritusi samaksāt naudassodus ASV, Lielbritānijas un Šveices regulatoriem aptuveni 800 miljonu latu apmērā, lai tiktu izbeigta izmeklēšana par tās mēģinājumiem manipulēt ar starpbanku aizdevumu likmi LIBOR.

Naudassodos ASV Finanšu ministrijai un Preču tirdzniecības komisijai (CFTC) tiks samaksāti 1,2 miljardi ASV dolāru (631 miljons latu), Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu pārvaldei (FSA) - 160 miljoni britu mārciņu (137 miljoni latu), un Šveices Finanšu tirgu uzraudzības pārvaldei (FINMA) - 59 miljoni Šveices franku (34 miljoni latu).

UBS atzina, ka šī vienošanās par izmeklēšanas izbeigšanu ietekmēs tās darbības rezultātus ceturtajā ceturksnī un akcionāru tīrās peļņas rādītājos parādīsies zaudējumi.

Banka atzina, ka izmeklēšanas gaitā konstatējusi zināmu darbinieku "nepieņemamu" rīcību, kas "neatspoguļo UBS vērtības un augstos ētikas standartus, kuri jāievēro katram darbiniekam".

Lielbritānijas un ASV regulatori jūnijā Lielbritānijas bankai "Barclays" piemēroja 290 miljonu britu mārciņu (248 miljonu latu) naudassodu, jo izmeklēšanā atklājās, ka tās darbinieki mēģinājuši veikt manipulācijas ar LIBOR likmēm, lai noslēptu bankas zaudējumus un parādītu tās finanšu stāvokli labākā gaismā nekā patiesībā.

Finanšu regulatori uz aizdomu pamata par saistību ar LIBOR likmju manipulācijām sāka izmeklēšanu arī pret vairākām citām bankām, tostarp Francijas bankām "Credit Agricole" un "Societe Generale", Lielbritānijas HSBC, Vācijas "Deutsche Bank" un ASV "Citigroup".

LIBOR (London Inter Bank Offered Rate) ir likme Londonas banku savstarpējiem aizdevumiem, bet tai ir liela loma arī starptautiskajos finanšu tirgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!