Foto: RIA Novosti/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) Ukrainai aizdotie finanšu līdzekļi, visticamāk, varētu tikt izlietoti arī atmaksājot gāzes parādu Krievijai, liecina portāla "Euobserver" informācija.

Ukrainas vēstnieks ES Konstantīns Jeļisejevs portālam apliecinājis, ka, ja Krievija piekritīs jaunam gāzes cenu darījumam, tad, lai šīs izmaksas nosegtu, varētu izmantot arī ES un SVF līdzekļus.

Jeļisejevs gan arī apliecinājis, ka, Ukraina nav "ne naiva, ne stulba" un pašreizējo Krievijas noteikto gāzes cenu negrasās pieņemt.

Aprīlī Krievija palielināja gāzes cenu Ukrainai no 268,5 ASV dolāriem par 1000 kubikmetriem līdz 485 dolāriem - aptuveni divas reizes vairāk, nekā par gāzi Krievijai maksā pārējās Eiropas valstis. Ukrainas valdība šādu soli nodevēja par "ekonomikas agresiju". Savukārt Krievija norādījusi, ka Ukraina jau ir saņēmusi līdzekļus no SVF, tāpēc tagad ir spējīga norēķināties ar Krieviju.

Reaģējot uz Ukrainas neapmierinātību par paaugstināto gāzes cenu, Krievijas enerģētikas gigants "Gazprom" paziņojis, ka, ja Ukraina līdz 3.jūnijam neiemaksās Krievijai priekšapmaksās maksājumu 1,7 ASV miljardu dolāru apmērā, tad gāzes piegāde šajā datumā varētu tik slēgta.

Tāpat Krievija regulāri atgādina, ka Ukrainas kopējais parāds par gāzi sasniedzis 3,51 miljardus ASV dolāru.

Jau ziņots, ka SVF aizdevuma palīdzības programmas ietvaros Ukrainai aizdos 17 miljardus ASV dolāru, savukārt Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka ir gatava Ukrainai piedāvāt finanšu palīdzības programmu 11 miljardu eiro vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!