Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas kompānijas ”Uralkali” lielākajam akcionāram Suleimanam Kerimovam, kurš ir arī Krievijas parlamenta augšpalātas loceklis, par apsūdzībām pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā Baltkrievijā draud līdz desmit gadus ilgs cietumsods, pirmdien, 2. septembrī ziņo ”Komersant.ru”.

Saskaņā ar Baltkrievijas Kriminālkodeksu, pants, pēc kura Kerimovam izvirzītas apsūdzības, paredz arī īpašuma konfiskāciju.

"Krimināllietas izmeklēšanas laikā izmeklētāju rīcībā nonākuši fakti par Baltkrievijas Republikai nodarītiem zaudējumiem un materiāli, kas apliecina, ka Kerimovs, Vladisavs Baumgertners un citi apsūdzētie ir veikuši darbības, kas nodarījušas ievērojamu kaitējumu Krievijas Federācijai un satur Krievijas kriminālkodeksā paredzēto noziegumu pazīmes," paziņojusi Baltkrievijā izveidotā izmeklēšanas komisija.

"Delfi" jau ziņoja, ka pagājušās nedēļas sākumā baltkrievu varas iestādes Minskā aizturēja "Uralkali" ģenerāldirektoru Baumgertneru, kuram uzrādīta apsūdzība dienesta pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā.

Šī aizturēšana izraisījusi spriedzi Maskavas un Minskas attiecībās - "Transneftj" jau paziņojusi, ka no septembra samazinās naftas piegādes Baltkrievijā esošajām naftas pārstrādes rūpnīcām, bet pārtikas drošību uzraugošās institūcijas sākušas pievērst pastiprinātu uzmanību Baltkrievijā ražotās pārtikas kvalitātei.

Krievijas vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs arī paziņojis, ka Krievija var apturēt finanšu palīdzību Baltkrievijai.

"Uralkali" kontrolē ap 20% no kālija minerālmēslu izejvielas - potaša - globālā tirgus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!