Foto: Reuters/Scanpix
Baltkrievijas varasiestāžu lēmums aizturēt Krievijas kālija mēslojuma ražošanas kompānijas ”Uralkali” ģenerāldirektoru Vladimiru Baumgertneru un izsludināt Interpola meklēšanā vēl vairākus augstu stāvošus kompānijas menedžerus, saasinājis Krievijas un Baltkrievijas cīņu par to, kurš kontrolēs globālo kālija mēslojuma izejvielas - potaša - tirgu.

Britu raidsabiedrība BBC ceturtdien ziņo, ka miljardierim Suleimanam Kerimovam piederošais "Uralkali" patlaban kontrolē aptuveni 20% no globālā potaša tirgus. Potaša jeb kālija savienojumi ir galvenā Baltkrievijas eksportprece.

Šonedēļ pēc Baumgerntera aizturēšanas Krievijas naftas cauruļvadu operators "Transneftj" paziņojis, ka jau no nākamā mēneša par 400 000 tonnu samazinās naftas piegādes Baltkrievijā esošajām naftas pārstrādes rūpnīcām.

Tas gan tiek skaidrots ar nepieciešamību remontēt cauruļvadu, taču BBC atzīmē, ka patlaban "Transneftj" neatklāj, kad remontu plānots pabeigt.

Savukārt Krievijas pārtikas drošības uzraugiem vairs nav pa prātam Baltkrievijā ražoto piena produktu kvalitāte - uzraudzības dienesta vadītājs Genadijs Oniščenko paziņojis, ka neatbilstoši  kvalitātes prasībām izrādījušies 72 no 240 Maskavas reģionā pārbaudītajiem paraugiem.

"Mēs sagaidām atbilstošu reakciju, kas noteiks Krievijas turpmāko rīcību," viņš teicis.

"Delfi" jau ziņoja, ka Baumgertneram baltkrievi uzrādījuši apsūdzību pēc Kriminālkodeksa panta, kas paredz līdz desmit gadus ilgu brīvības atņemšanu par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu.

Krimināllietas ierosinātas arī pret "Belarussian Potash Company" amatpersonām - kompānijas uzraudzības padomes locekli Oļegu Petrovu, ģenerāldirektora vietnieku Konstantīnu Solodovņikovu, ģenerāldirektora vietnieku finanšu jautājumos Igoru Evstratovu un fraktēšanas nodaļas vadītāju Dmitriju Samoilovu.

Krimināllietas ierosinātas, pamatojoties uz materiāliem, kas apliecinot, ka šīs personas ļaunprātīgi izmantojušas savas dienesta pilnvaras personiska labuma gūšanai, tādējādi nodarot kaitējumu Baltkrievijas valsts interesēm un radot īpaši liela apmēra zaudējumus kompānijām "Belaruskalij" un "Belarussian Potash Company".

Jau agrāk "Belaruskalij" ģenerāldirektors Valērijs Kirijenko bija paziņojis, ka Baltkrievijas varas iestādes izvērtē iespējas vērsties ar juridiskām pretenzijām pret "Uralkali", kas šī gada jūlija beigās pārtrauca sadarbību ar baltkrievu kompānijām.

Attiecības starp "Uralkali" un "Belaruskalij" saasinājās šī gada jūlija beigās, kad "Uralkali" vienpusēji nolēma pārtraukt eksporta piegādes, kas notika ar "Belarussian Potash Company" starpniecību, un turpmāk visu produkciju realizēt, tikai izmantojot "UralkaliTrading".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!