Foto: AP/Scanpix

Vairāk nekā puse krievu tic, ka Rietumu noteiktās sankcijas un Krievijas veiktie pretpasākumi palīdzēs valsts ekonomikai.

Rietumvalstis noteica sankcijas Krievijas finanšu un enerģētikas sektoriem pēc tam, kad tā anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un izraisīja karadarbību Ukrainas austrumu kontinentālajā daļā.

Atbildot uz sankcijām, Maskava noteica importa aizliegumu lielai daļai Rietumu pārtikas produktu.

Kā liecina neatkarīgā Levadas centra veiktā aptauja, 59% respondentu tic, ka sankcijas strādā Krievijas labā. Savukārt tikai viens procents krievu uzskata, ka Rietumu noteiktās sankcijas negatīvi ietekmē Krievijas ekonomiku. Tomēr katrs ceturtais aptaujātais atzina, ka sankcijas viņam vai viņa ģimenei varētu radīt nopietnas problēmas.

Aptaujā, kas norisinājās no 26. līdz 29.septembrim, piedalījās 1630 cilvēki 43 Krievijas reģionos.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izsmējis Rietumu sankcijas, norādot, ka Rietumu pārtikas produktu importa aizliegums uzlabos pašmāju ražošanu un padarīs Krieviju pašpaļāvīgāku.

Kopš iebrukuma Ukrainā Putina reitingi ir strauji kāpuši. Vairums krievu paļaujas uz valsts mediju piegādāto informāciju, kurā tiek kritizēti Rietumi Ukrainā, bet pausts atbalsts Putinam.

Tomēr sankcijas ir padziļinājušas Krievijas ekonomikas problēmas, un ekonomisti nākotnē Krievijai paredz stagnāciju. Rubļa vērtība šobrīd ir sasniegusi zemāko punktu pēdējo gadu laikā, kamēr no valsts aizplūdis kapitāls 75 miljardu dolāru (59 miljardu eiro) vērtībā.

Kā liecina aptauja, 41% krievu uzskata, ka Rietumu sankcijas vērstas pret viņiem, nevis valsts eliti. Maijā tā domāja tikai 27% aptaujāto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!