Foto: DELFI

Viesabonēšanas maksas atcelšana ļaus telesakaru uzņēmumiem iegūt vēl 300 miljonus klientu, secināts aptaujā, kurā piedalījušies 28 000 respondentu, informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecība Latvijā.

Aptauja liecina, ka 94 % eiropiešu, kuri ceļo ārpus savas mītnes valsts, nepilnīgi izmanto tādus pakalpojumus kā "Facebook", par iemeslu minot mobilo sakaru viesabonēšanas maksu.

EK lēš, ka pašreizējās cenu noteikšanas stratēģijas rezultātā telesakaru uzņēmumu tirgus zaudē aptuveni 300 miljonus lietotāju, un tas negatīvi ietekmē citus uzņēmumus, piemēram, lietotņu izstrādātājus.

Līdz ar strauju mobilo sakaru paplašināšanos, jo īpaši mobilo datu izmantošanu, savā valstī viesabonēšanas maksa bijis iemesls tam, ka 47 % aptaujāto nekad citā ES valstī nelieto mobilo internetu, tikai 1 no katriem 10 aptaujātajiem izmanto e-pastu tikpat bieži kā savā valstī, vairāk nekā ceturtdaļa lietotāju vienkārši atslēdz savu telefonu, ceļojot ES, miljoniem lietotāju tālruņa zvana vietā izvēlas sūtīt īsziņu.

Potenciālā tirgus visienesīgākā daļa - regulārie ceļotāji - biežāk nekā neregulārie ceļotāji atslēdz mobilajā tālrunī pieejamās datu viesabonēšanas iespējas.

EK skatījumā, tas ir tādēļ, ka regulārie ceļotāji ir labāk informēti par faktiskajām datu viesabonēšanas izmaksām Eiropā nekā cilvēki, kuri ceļo retāk.

EK uzdevumā veiktā aptauja liecina, ka 28 % no cilvēkiem, kuri ceļo ES, dodoties uz citu valsti, savu mobilo tālruni atslēdz. Tikai 8 % ceļotāju mobilo tālruni ārvalstīs izmanto tāpat, kā to darītu savā valstī. Trīs no katriem 10 aptaujātajiem nekad neizmanto zvanīšanas pakalpojumus, ceļojot uz citu valsti.

Nedaudz vairāk ir to cilvēku, kuri, dodoties uz citu valsti, sūta īsziņas, nevis zvana: 2 no katriem 10 aptaujātajiem, atrodoties ārzemēs, īsziņas sūta tikpat bieži kā atrodoties savā valstī. Aptauja liecina, ka ceturtā daļa ceļotāju, atrodoties citā ES valstī, nekad nesūta īsziņas.

EK norāda, ka vēl graujošāki ir rādītāji, kas atspoguļo mobilā interneta lietošanu ārvalstīs. Vairākums jeb 47 % aptaujāto nekad citā ES valstī neizmanto e-pastu un sociālos tīklus. Tikai 1 no katriem 10 aptaujātajiem e-pastu izmanto tikpat bieži kā savā valstī, un tikai 1 no katriem 20 sociālos tīklus izmanto tikpat bieži kā savā valstī.

Turklāt regulārie ceļotāji biežāk (33 %) nekā neregulārie ceļotāji (16 %) atslēdz mobilajā tālrunī pieejamās datu viesabonēšanas iespējas. Aptaujā noskaidrots, ka šī atšķirība ir tik ievērojama, jo regulārie ceļotāji ir labāk informēti par faktiskajām datu viesabonēšanas izmaksām Eiropā.

Vienlaikus spēkā esošie viesabonēšanas noteikumi apvienojumā ar zemākām cenām kopš 2008. gada ir snieguši pārsteidzošus rezultātus: datu viesabonēšanas lietojums visā ES ir palielinājies par 1500 %. Tā kā katrā valstī vispārējs mobilo datu pārraides pakalpojumu pieaugums, tas, ka daudzi lietotāji atturas no šo pakalpojumu izmantošanas, norāda uz satraucošu tendenci, proti, netiek izmantotas attīstības iespējas strauji augošajā lietotņu tirgū un šīs iespējas tiek liegtas mobilo sakaru operatoriem.

EK ar tiesību akta priekšlikumu par Savienotu kontinentu aicina ES likumdevējus Eiropas Parlamentu un Padomi pilnveidot vienoto tirgu gadījumos, kad tiek veikti tālruņa zvani vai pārlūkots internets. Mērķis ir apvienot reglamentējošos pienākumus ar tirgus stimuliem, kas mudinās mobilo sakaru operatorus paplašināt savus iekšzemes plānus/piedāvājumus tā, lai, vēlākais, no 2016. gada lietotāji, ceļojot Savienībā, savu telefonu un viedtālruni varētu izmantot pēc vietējiem tarifiem visā Savienībā ("viesabonēšana kā vietējā abonēšana").

Saskaņā ar 2012. gadā pieņemtajiem noteikumiem mobilo operatoru klientiem no 2014. gada jūlija būs tiesības ceļojumā, saglabājot savu SIM karti, atteikties no iekšzemes operatora un izvēlēties lētākus viesabonēšanas pakalpojumus, ko piedāvā apmeklētās valsts vietējais operators vai konkurējošs savas valsts viesabonēšanas pakalpojumu sniedzējs.

Mērķis ir izveidot īstenu Eiropas sakaru telpu, kas tiks panākts, pakāpeniski izlīdzinot atšķirības starp maksu par vietējiem, viesabonēšanas un ES teritorijā veiktiem zvaniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!