Foto: EPA/LETA
Aptuveni 2 miljoni ASV ziņu aģentūras "Associated Press" (AP) sociālā tīkla twitter konta sekotāju trešdienas rītā piedzīvoja pamatīgu šoku, jo no aģentūras twitter konta tika publicēta ziņa, ka uzbrukumā Baltajam namam esot ievienots ASV prezidents Baraks Obama. Publicētais viltus twitter ieraksts bija hakeru organizēts un strauji ietekmēja ASV akciju tirgus indeksu svārstības, ziņo aģentūra "Bloomberg".

Visas ziņas par uzbrukumiem Baltajam namam ir kategorijā, kas akciju tirgiem signalizē par globāla mēroga apokaliptisku satricinājumu, līdz ar to mainās arī akciju tirgus cenas. Tā ASV fondu tirgus indekss "Dow Jones Industrial Average" pēc paziņojuma tūlītēji plkst 01:08 naktī nokritās vairāk par 100 punktiem, samazinoties no 14697,15 līdz 14548,58 punktiem. Pāris minūšu laikā pēc AP paziņojuma par viltus ierakstu, "Dow Jones" savu vērtību gan atguva.

Tāpat vērtības kritumu piedzīvoja arī "S&P 500" indekss.

Twitter ieraksts ar ziņu par ievainoto Baraku Obamu sociālajā tīklā tika pārsūtīts citiem lietotājiem vairāk nekā 3000 reizes. Šobrīd twitter ieraksts ir izdzēsts, bet sociālais konts uz nenoteiktu laiku slēgts.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmusies Sīrijas elektroniskā armija, kas ir saistīta ar Bašara Al Asada atbalstošo Sīrijas varas režīmu, kas līdzīgus kiberuzbrukumus īsteno jau pēdējos divus gadus.

2012.gadā jūnijā tas pats grupējums uzņēmās atbildību par Krievijas iekšlietu ministra twitter konta uzlaušanu, no kura tika publicēta ziņa par Bašara Al Asada nāvi, kas tūlītēji lika ASV vieglās jēlnaftas "West Texas Intermediate" cenai paaugstināties par 1 dolāru (0,54 latiem).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!