Foto: stock.xchng

Eiropola Eiropas kibernoziedzības centrs (EC3) brīdinājis lietotājus atteikties no operētājsistēmas "Windows XP" un pāriet uz jaunāku operētājsistēmas versiju hakeru draudu dēļ, kas radīsies sakarā ar "Microsoft" lēmumu 8.aprīlī pārtraukt tehnisko atbalstu "Windows XP".

"Tas nozīmē, ka no drošības viedokļa vājās vietas netiks labotas un tas padarīs datorus neaizsargātus pret hakeru uzbrukumiem. Tā kā "Windows XP" ir otra populārāka operētājsistēma pasaulē (pēc "Windows 7"), potenciālo upuru skaits izsauc nopietnu satraukumu," norāda Eiropols.

Kā pavēstīja EC3 vadītājs Trūls Ūrtings, 8.aprīlis hakeriem būs kā sarkana lupata vērsim. "Cilvēkiem ir jāsaprot, ja viņi pēc 8.aprīļa pieslēgsies internetam ar datoru ar "Windows XP", viņi hakeriem kļūs par viegliem mērķiem. Tas attiecas gan uz privātpersonām, gan uz kompānijām, gan uz valsts iestādēm. Ja jūs saprotat, ka vairs nevarat aizslēgt savas ārdurvis, jūs izsaucat meistaru nomainīt atslēgu. Šis ir tieši tas pats," norādīja Ūrtings.

Līdzīgu brīdinājumu izteicis arī Nīderlandes Drošības un tieslietu ministrijas kiberdrošības direktors Vils van Gemerts.

"Mūsu galvenais vēstījums uzņēmumiem un valsts iestādēm ir tāds - pārtrauciet lietot "Windows XP". Un mēs šo vēsti izplatām kopš pagājušā gada. Taču mēs zinām, ka daudzas organizācijas joprojām lieto "Windows XP", jo lietojumprogrammas nestrādā uz jaunākām "Windows" versijām, finanšu ierobežojumu vai citu iemeslu dēļ. Viņiem vismaz būtu jāsamazina risks, ierobežojot piekļuvi datoriem ar "Windows XP"," paziņoja van Gemerts.

Kā ziņots, pēc vairāk nekā 12 gadus ilgušas darbības ASV informācijas tehnoloģiju gigants "Microsoft" 8.aprīlī pārtrauks sniegt tehnisko atbalstu populārajai operētājsistēmai "Windows XP".

"Microsoft" norāda, ka uzņēmumos, kas nodarbina no pieciem līdz 250 cilvēkiem, pastāv bažas, ka pāreja uz modernāku operētājsistēmu varētu notikt pārāk vēlu. Problēma ir tā, ka tradicionālās antivīrusu programmas nespēj konstatēt vīrusu uzbrukumus.

Visvairāk "Windows XP" joprojām izmanto privātpersonas, nevis uzņēmumi.

"Windows XP" tirgū nonāca 2001.gadā un kā bāzes instalācija bija sastopama daļā datoru arī 2010.gadā. "Microsoft" norāda, ka neviena cita operētājsistēma tik ilgi nav pastāvējusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!