Foto: Reuters/Scanpix

Interneta meklētājs "Yahoo", kurš vēl nesen iekūlās skandālā par "nozagtajiem" aptuveni 500 miljonu lietotāju kontu datiem, esot slepeni dalījies ar vairāku miljonu lietotāju e-pastu vēstulēm ASV varasiestādēm, informē britu raidsabiedrība BBC.

Ziņu aģentūra "Reuters" vēsta, ka kompānija esot izveidojusi īpašu programmatūru, kas pildījusi funkciju, lai iegūtu klasificēto pieprasījumu.

Uzņēmums esot izpildījis ASV varas iestāžu klasificēto pieprasījumu, kā arī noskenējis miljonu lietotāju e-pasta vēstuļu, "Reuters" pastāstījuši uzņēmuma trīs bijušie darbinieki.

BBC, atsaucoties uz "Reuters" informāciju, kuru snieguši divi no trim "Yahoo" bijušajiem darbiniekiem, ziņo, ka pieprasījumu veikusi ASV Nacionālās drošības aģentūra (NSA) vai ASV Federālās izmeklēšanas birojs (FIB).

Britu raidsabiedrība atgādina, ka ASV pastāv likums, kas ļauj valsts izlūkošanas aģentūrām iegūt un pasūtīt kompānijām datus, kas, viņuprāt, varētu novērst teroristu uzbrukumus vai arī tas tiek darīts citu iemeslu dēļ. Tiesa, kā atzīmē BBC, uzņēmumi varot arī apstrīdēt šos rīkojumus Ārvalstu izlūkošanas uzraudzības tiesā.

"Reuters" rīcībā esošā informācija liecina, ka "Yahoo" nolēmis neapstrīdēt šo pieprasījumu, jo uzskatīja, ka varētu zaudēt.

Jau ziņots, ka interneta meklētājs "Yahoo" septembra beigās apstiprināja, ka kopš 2014. gada "nozagti" aptuveni 500 miljonu lietotāju kontu dati.

Kā paziņoja kompānija, nozagtajos datos ir "vārdi, e-pasti, telefona numuri, dzimšanas dati, kontu paroles un drošības jautājumi". "Yahoo" notikušajā vaino valsts iestāžu atbalstītus "darboņus".

"Yahoo" aicina visus lietotājus nomainīt savu kontu paroles un sensitīvo informāciju, ja tas nav veikts kopš 2014. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!