Foto: AFP/Scanpix

Zviedrijas kredītiestāžu uzraugs sodījis divas no lielākajām valsts bankām - "Nordea Bank" un "Svenska Handelsbanken" par pretlikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas noteikumu pārkāpšanu, vēsta "Bloomberg".

"Nordea Bank" izteikts brīdinājums un maksimālais iespējamais administratīvais sods 50 miljonu zviedru kronu (5,4 miljonu eiro) apmērā. Regulators atklājis "nopietnus trūkumus" bankas darbībās naudas atmazgāšanas novēršanai.

Savukārt "Handelsbanken" saņēmusi aizrādījumu un 35 miljonu kronu sodu.

Zviedrijas Banku uzraudzības iestāde paziņojusi, ka "Nordea" vairākus gadus nav pildījusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas noteikumus. Sodu par pārkāpumiem naudas atmazgāšanas novēršanas jomā banka saņēma jau 2013.gadā, tomēr tolaik konstatēti citu normu pārkāpumi. "Tomēr tas apliecina to, ka bankai ir bijušas problēmas ar naudas legalizācijas ietvara izpildi," atzīst uzraudzības iestāde.

"Pastāv augsta varbūtība - ja cilvēki ir mēģinājuši atmazgāt naudu vai finansēt terorismu, viņi to varēja izdarīt, "Nordea" to nepamanot," atsaucoties uz Zviedrijas regulatoru, raksta "Bloomberg".

"Nordea" strādā Skandināvijas valstīs, kur ir tirgus līderis, kā arī Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!