Foto: RTU IdeaLAB dalībnieki QuestBox prezentē savu produktu RTU Dizaina fabrikas atklāšanā

Garāžai startapu kultūrā ir īpaša loma – nav noslēpums, ka tieši tur dzimuši vairāki daudzmiljonu uzņēmumi. Rīgas Tehniskās universitātes studentiem ir veicies – viņu garāža ir koprades telpa RTU IdeaLAB. Tajā ar ideju vai vēlmi strādāt biznesā gaidīts ikviens – meistarklases, komandu veidošana, mentori*, ražošanas iekārtas un atbalsts no ekspertiem palīdz vai nu spert pirmos soļus sava biznesa virzienā vai, gluži pretēji, saprast, ka jāpievēršas kam citam. Ideju ģenerēšanu, eksperimentus, talantīgu jaunu cilvēku izaugsmi un attīstību atbalsta arī BlueOrange.

Par RTU IdeaLAB stāsta tās vadītāja Liene Rubina un RTU Dizaina fabrikas vadītājs Guntis Kuļikovskis.

RTU IdeaLAB nav biznesa inkubators

Pārmaiņas notika pērn rudenī. Līdz tam, kopš 2009.gada, strādājām kā RTU Studentu biznesa inkubators. Nodrošinājām telpas, pieeju RTU resursiem, infrastruktūras un konsultatīvo atbalstu. Bet, attīstoties startapu kultūrai Latvijā, mainījās arī studentu idejas. Ja agrāk tās bija salīdzinoši vienkāršas un krietni piezemētākas, tagad studentu radītie produkti ir ambiciozāki un sarežģītāki. Sapratām, ka vajadzības ir pavisam citas un transformējāmies koprades telpā (starptautiski zināms kā makerspace).

Pirmkārt, bez ekspertiem un konsultācijām te ir arī iekārtas, kas ļauj uzražot prototipu vai pat gatavu produktu nelielā apjomā. Otrkārt – mums nav inkubatoram raksturīgo prasību sasniegt noteiktu rezultātu konkrētā laikā. Te ir vieta, kur mēģināt. Daļa pamēģina un saprot, ka ideja nestrādā vai vēlas nodarboties ar ko pavisam citu. Arī tas ir labs rezultāts, jo laiks ir mūsu dārgākais resurss un nevajag to tērēt lietām, kas nestrādās.

Attīstīt ideju un sākt ražot

IdeaLAB ir gaidīts ikviens, kam ir ideja vai vēlme darboties. Pie mums nāk studenti ar idejām ļoti dažādās gatavības pakāpēs. Katram piemeklējam īsto sadarbības formu, palīdzam izveidot komandu un to attīstīt. Gada garumā notiek meistarklases par dažādiem inovāciju ieviešanas posmiem, ideju attīstību un komercializēšanu - biznesa modeļa un uzņēmējdarbības formas izvēli u.tml. Eksperimentiem un ražošanai pieejami augstu apgriezienu frēze, virpošanas iekārtas, četri dažādi industriālie un vairāki amatierlīmeņa 3D printeri, lāzergriezēji, gravieri, vakuuma liešanas iekārtas, kas ļauj ievērojami lētāk izgatavot presformas, nekā veidojot tās no tērauda. Šāda tehnoloģiskā bāze citur Latvijā nav pieejama, bet ir ļoti noderīga studentiem un ietaupa milzu investīcijas, kas citādi startapam būtu jāiegulda ražošanas iekārtās un prototipu veidošanā.

Daļa no pieejamā aprīkojumā RTU IdeaLAB dalībniekiem ''the LAB'' telpās

Februāra beigās notika starpposma prezentācijas, kad ar savām idejām un rezultātiem tika aicinātas iepazīstināt 68 komandas. No tām tika atlasītas 22, ar kurām strādājam tālāk. Tas jau ir daudz individuālāks darbs, piesaistot mentorus, koučus un pārējo atbalsta komandu.

Atbildība katra paša rokās

Kaut arī necenšamies izdarīt spiedienu, jāsaprot, ka atbildība par idejas veiksmīgu attīstību ir uz katra paša pleciem. Mūsu atbildība - palīdzēt ar resursiem. Startapu kultūra ir pasaules tendence, un daudziem ir viedoklis, ka tas ir jautri, un jau pirmajā gadā sāk ripot miljoni. Patiesībā tas ir smags darbs, jābūt ļoti attīstītai spējai sevi disciplinēt un augstai pašmotivācijai. Pacietība, atbildība un mērķtiecība ir galvenās lietas, kas palīdz nonākt līdz rezultātam, jo ātri nekas nenotiek.

Ar idejām jādalās

Daudziem sākumā ir bail par savām idejām stāstīt. Bet tas ir nepamatoti. Pirmkārt, pasaulē viss jau ir izdomāts, un mēs nodarbojamies ar ceturtā vai piektā līmeņa inovācijām, kad jau no esošiem produktiem veidojas jaunas kombinācijas. Otrkārt – ja kāds būs ātrāks un tavu ideju pārņems, tātad tā nav lieta, par ko tu dedz un varēsi īstenot līdz galam. Nav noslēpums, ka biznesā galvenais ir cilvēks. Arī investori, pirmkārt, iegulda cilvēkos, nevis idejās. Runājot ar citiem, ir daudz lielākas iespējas atrast partnerus, mentorus, domubiedrus un noslīpēt savu ideju līdz dimantam.

Idejas no tā, kas kaitina pašu

Tā kā bieži ideja biznesam rodas no tā, kā pietrūkst pašam, pārsvarā produkti ir orientēti uz patēriņa segmentu (B2C). Šādu produktu ieviešana tirgū ir ļoti dārga, tāpēc mēs mudinām saprast, vai konkrētā problēma aktuāla vēl kādam un maksimāli sašaurināt mērķa tirgu. Latvija ir fantastisks testa tirgus jebkuram produktam, bet, raugoties noieta tirgu virzienā, dominē Skandināvija un Eiropa. Mazāk – ASV, Kanāda, Krievija un NVS. Lai gan e-komercijas laikmetā robežas ir nosacītas – viens no šeit tapušiem uzņēmumiem nupat saņēma pasūtījumu no Havaju salām, pat īsti uz šo tirgu nestrādājot.

Kā inovāciju kultūru Latvijā attīstīt?

Labi, ka Latvijā ir 15 reģionālie inkubatori – tas nozīmē, ka atbalsts jaunajam biznesam ir plašs un nav koncentrēts tikai Rīgā. Tikpat strauji būtu jāattīsta radīšanas un darīšanas vietas, kur idejas realizēt praktiski. Lai uz tām var doties gan studenti un skolēni, gan jau pieredzējuši uzņēmēji, kas vēlas attīstīt ko jaunu. Pasaulē šādas kustības dēvē par makerspace – samaksājot nelielu ikmēneša maksu, var iegūt iespēju satikt līdzīgi domājošos un paeksperimentēt ar savu ideju, izveidot prototipu vai pat sākt ražošanu. Pašreizējā startapu vidē, kur dominē pārsteidzošas augstās tehnoloģijas, biznesa sākšanai ir vajadzīga zināma tehniskā kapacitāte, un tas ir ļoti dārgi.

Būtiski darboties tajos virzienos, kur esam spēcīgi. Nosakot valstiskas prioritātes, rastos tik būtiskā mijiedarbība ar citām pasaules start-up komūnām – lai mēs būtu interesanti pasaulei un arī mums atvērtos durvis. Startapu jomā mēs nerunājam par Latviju, bet gan pasauli. Valstiska pieeja inovāciju attīstībai nozīmē arī plašāku skatījumu uz visu sistēmu – spēja radīt biznesu un unikālu produktu sākas krietni pirms augstskolas vai inkubatora, jau skolā.

Atbalstīts IdeaLAB

Idejas ir ļoti dažādas – gan balstītas sarežģītos inženiertehniskos risinājumos, gan dizainā un mākslā. Daži piemēri.

TRACE
Unikāla iekārta, kas ļauj trenēties sporta šaušanā jau no agra vecuma un palīdz analizēt šāvienu precizitāti un progresu. Kā jebkurā sportā – jo agrāk sāc trenēties, jo lielākas izredzes kļūt par pasaules līmeņa sportistu. Daudzu valstu likumdošana neļauj līdz noteiktam vecumam treniņos izmantot pat pneimatisko ieroci. Trace šo problēmu atrisina un palīdz dzimt pasaules zvaigznēm!

QUUBE
Super-ietilpīgs, dizainisks un videi draudzīgs rakstāmpiederumu organizators.

Winmill
Nākamās paaudzes hokeja treniņu iekārta, kas spēj izdarīt metienus un piespēles, vadoties pēc spēlētāja pozīcijas vārtos un kustības laukumā. Video atkārtojuma un statistikās analīzes funkcija palīdz uzlabot treniņu kvalitāti un veicina spēlētāju izaugsmi.

CozyCell
Modulāra mobilo ierīču bezvadu uzlādes stacija publiskām vietām (attēlā).


TreeHouse Place
Platformu māju būvniecība kokos gan komandu saliedēšanai, gan atpūtas objektu izveidošanai.

DronePlan
Standarta dronu vadības programmatūra par salīdzinoši zemu cenu.

Liene Rubina izsaka lielu pateicību BlueOrange par atbalstu RTU IdeaLAB attīstībā 2016./2017.g. projektu sezonā

*Vairāk par mentoringu lasiet šeit.


RTU IdeaLAB vadītāja Liene Rubina un RTU Dizaina fabrikas vadītājs Guntis Kuļikovskis

Visi foto no RTU IdeaLAB arhīva

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!