Foto: Shutterstock

Tev ir brīvi līdzekļi – vismaz 2000 eiro? Nav lielu parādu, esi zinātkārs, pacietīgs un gatavs mācīties? Ja tā, ļoti iespējams, esi gatavs kļūt par investoru. Uz investora iesācēja jautājumiem atbild Pauls Miklaševičs, BlueOrange aktīvu pārvaldīšanas direktors.

Cik daudz naudas man vajadzēs?

Minimālā ieteicamā summa, lai sāktu pirkt vērtspapīrus, ir no 2000 EUR. Lielākais šķērslis vērstpapīru pirkšanai ir augstā komisijas maksa. Vienmēr jāskatās, kāda ir sagaidāma komisijas maksa darījuma veikšanai un kā tā ietekmēs cerēto ienesīgumu.

Cik es varu nopelnīt?

Ienesīguma aprēķinam var izmantot vienkāršu formulu. Ja matemātiski pieņemto ciparu 72 izdalīsi ar cerēto ienesīgumu, tad uzzināsi, cik gados tava ieguldītā summa dubultosies. Piemēram, pelnot 1% gadā, tava nauda dubultosies pēc 72 gadiem. Ja pelni 8%, tad vērtība dubultosies pēc deviņiem gadiem. Līdz ar to, ja investēsi 2000 EUR un no tā pelnīsi 8% gadā, 72 gadu laikā tavi sākotnējie 2000 EUR var izaugt līdz 500 000 EUR! Aprēķins balstās uz matemātiski pamatotu formulu, kas palīdz domāt un rēķināt ilgtermiņā.

Kā lai zinu, kad ir labākais laiks sākt investēt?

Īstermiņa ieguldījumiem sākuma datums mēdz būt ļoti nozīmīgs. Taču iesācējam galvenais ir veikt regulāras investīcijas uz ilgāku laiku. Līdz ar to labākais laiks sākt investēt ir tagad. Galvenais mērķis - panākt, lai tava nauda strādā tavā labā. Jo ātrāk sāksi investēt, jo labāk.

Kā atrast labāko investīciju veidu?

Ja domā investēt ilgtermiņā, labāk ieguldīt akcijās, jo tā tu piedalīsies šīs kompānijas nākotnes peļņas izaugsmē.

Pērkot obligācijas, tavs līdzekļu izaugsmes potenciāls ir ierobežots. Kompānijas aizņemas naudu, lai finansētu turpmāko izaugsmi. Līdz ar to ilgtermiņā augstas kvalitātes kompāniju akcijām vajadzētu būt ienesīgākām nekā tās parāda vērtspapīriem (obligācijām).

Kāda ir labākā ieguldījumu stratēģija iesācējam?

Nopērc S&P 500 indeksa fondu. To veido 500 ASV lielākās kompānijas. Vēsturiskais ienesīgums ir ap 7% gadā. Pēc tam vari sākt iedziļināties atsevišķos sektoros un kompānijās. Ja ir runa par nopietnu naudu, ieteiktu konsultēties ar pieredzējušu investīciju nozares profesionāli. Ļoti iesaku uzmanīgi izvērtēt padomus, ko sniedz cilvēks, kas kapitāla tirgos nostrādājis mazāk nekā desmit gadus. Piemēram, neieteiktu iet pie kāda speciālista, kam pārsvarā uzdots pārdot noteiktus bankas produktus un kurš nekad nav investējis pats savu naudu.

Kā nebaidīties no zaudējuma?

Cilvēks mēdz kļūdīties jebkurā dzīves jomā, ne tikai investīcijās. Turklāt kapitāla tirgi ir tik lieli, ka atsevišķam investoram nav iespējas tos ietekmēt. Vienīgā lieta, ko vari kontrolēt, ir savas emocijas. Galvenais - ātri atzīt kļūdas un mēģināt no tām ko iemācīties. Histērija nepalīdzēs!

Kādas kļūdas iesācēji pieļauj visbiežāk?

Cilvēkiem ir tendence sekot pūlim. Pēc principa - viss ir labi, jo citi tā dara. Nereti cilvēki sabīstas arī no īstermiņa volatilitātes jeb svārstīguma. Tomēr disciplinētam ilgtermiņa investoram svārstīgums ienesīgumu mēdz vairot.

TOP investīciju veidi iesācējam 2017.gadam – kādos virzienos raudzīties?

  • Akcijas. Eiropas akciju vērtība krīt un tās ir lētas, salīdzinot ar ASV akcijām. Ir daudz pasaules līmeņa kompāniju, kas gūs lielus ienākumus no pasaules ekonomiskās izaugsmes un relatīvi lēta eiro.
  • Eiropa. Ekonomikas rādītāji sāk stabilizēties. Ja Eiropa atgūs pat nedaudz pašpārliecības un ja paši sliktākie politiskie riski neizpildīsies, tad nākamajos pāris gados ar Eiropas akcijām būs iespējams labi nopelnīt.
  • Veselības un biotehnoloģijas nozares turpinās attīstīties demogrāfisko tendenču ietekmē. Aizejošā gada cenu kritiens ir bijis veselīgs un rada pamatu turpmākam cenu kāpumam.

Piecas pazīmes, kas liecina, ka esi gatavs investēt

  • Tev ir brīvi līdzekļi, kas nav nepieciešami ikdienas vajadzībām.
  • Tev nav parādu, par kuriem jāmaksā augsta procentu likme (virs 5% gadā).
  • Tev piemīt zinātkāre un esi gatavs mācīties.
  • Tu saproti, ka investēšana ir ilgstošs process, kas prasa pacietību.
  • Tu saproti starpību starp investēšanu un spekulēšanu jeb - skriešanu pakaļ īslaicīgām cenu izmaiņām.

Kur atrast noderīgu informāciju par ieguldīšanu

  • blogs.blueorangebank.com – vērtīgs informācijas avots angļu valodā par finanšu nozari. Padziļināti analizē situāciju pasaules akciju tirgos un investoru psiholoģiju.
  • www.bloomberg.com - labs avots par pasaules finanšu tirgiem.
  • Abnormalreturns.com - blogs, kas piedāvā daudzveidīgu informāciju un linkus par investēšanu.

Pauls Miklaševičs, BlueOrange aktīvu pārvaldīšanas direktors

  • Vairāk nekā 15 gadu pieredze starptautiskos kapitāla tirgos.
  • Septiņus gadus strādājis par institucionālo akciju tirgotāju investīciju fondu kompānijā Toronto, Kanādā.
  • Bloga autors



Piebilde. BlueOrange ir zīmols, kuru lieto Baltikums Bank AS

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!