Foto: Publicitātes foto
Bezpilota lidaparātu jeb dronu nozare pasaulē aug mežonīgos tempos. Mazi kā vaboles, ar jaudīgām kamerām, kā gigantiski lidojoši taksometri. Ne tikai izklaidētāji, bet arī izlūki, dārznieki, mežkopji, apsargi un vēl, un vēl... Taču industriālā jomā, kur droni būtu vajadzīgi visvairāk, šo jauno tehnoloģiju superzvaigzni izmanto maz, jo to vadības programmas ir ļoti dārgas.

RTU students Viktors Bikovs to uzskata par lielu netaisnību un gatavo zināmu revolūciju. Viņa radītais startup projekts Drone Plan dronus rūpniecībā sola padarīt pieejamus arī mazajam un vidējam biznesam. "Mans mērķis ir līdz vasarai iziet pasaules tirgū ar masu produktu – standarta dronu vadības programmatūru, ko var atļauties daudzi," stāsta Viktors. Drone Plan biznesa ideja top ar RTU ideju laboratorijas IdeaLAB atbalstu. Tās lielākais sadarbības partneris ir BlueOrange.

DronePlan idejas autors Viktors Bikovs. Foto: Anna Paula Kuzņecova.

Kāpēc tieši droni?

Ikviena industriālā ēka, ko redzam ikdienā - dambji, elektrostacijas, skursteņi, elektrības stabi, ķīmiskās rūpnīcas, ik pa laikam ir jāpārbauda. Vai nav bojājumu, korozijas, deformācijas u.c. Praksē tas notiek tā – aptur ražošanu, pie ēkas uzslien sastatnes, augšā rāpjas alpīnisti ar binokļiem un fotoaparātiem. Virvēs iesieti, vējā, aukstumā, riskējot ar dzīvību, mēģina saskatīt bojājumus vai kaut ko nofotografēt. Taču tas ir lēni, dārgi, riskanti un, protams, negarantē kvalitāti.

Pasaulē kā alternatīvu arvien biežāk izmanto dronus, kas visas problēmas ātri, ekonomiski un droši fiksē ar aerofoto metodi. Pilots no zemes ar viedtālruni dronam ieprogrammē darba uzdevumu, un automātiskais lidojums var sākties – jebkurā gadalaikā, augstumā, dažādās plaknēs un dimensijās.

"ASV un Lielbritānijā to jau dara, arī Šveice piedāvā izcilus risinājumus, bet patlaban šāds drons kopā programmu maksā vismaz 200 000 eiro. Dārgi! Mans mērķis ir padarīt industriālos dronus par masu produktu. Cena – ne vairāk kā 10 000 eiro. Gluži kā ātrā ēdināšanā, lai par nelielu naudu baudīt var visi, " stāsta Viktors Bikovs.

Ar dronu programmēšanu pasaulē nodarbojas daudzi. Taču Drone Plan ir unikāls ar to, ka dronu ļauj lidināt ne tikai plaknē, bet programmēt arī ļoti sarežģītus lidojuma scenārijus trijās dimensijās – aplidot torņus no visām pusēm, šķērsot dažādas konfigurācijas būves u.tml.

"Standartizēta, maksimāli vienkārša daudzfunkcionāla programma, saprotama lietošanas instrukcija – nopērc, atver un lieto, nevis tikai ekspertiem. Tieši tas, ko tirgus šobrīd nepiedāvā," uzsver Viktors.

Par saviem tirgiem DronePlan vismaz sākotnēji uzskata attīstītās industriālās valstis. Tur pielietojums šādam inteliģentam lidonim ir daudz plašāks nekā Latvijā.

Ideja – soli pa solim

  • Sākumā hobijs

Bezpilota lidaparāti un to programmēšana skolas laikā bija Viktora hobijs. Doma par biznesu radās, mācoties RTU maģistratūras programmā Elektrotehnoloģiju datorvadība. "Nonākt līdz savai biznesa idejai palīdzēja reālā darba pieredze. Vairākus gadus strādāju uzņēmumā Cemex par apkalpošanas menedžeri. Redzēju, cik daudz darba prasa vienkārša ražotnes pārbaude un sapratu – ir jāpiedāvā risinājums."

  • Komanda – labākie draugi

Viens nav karotājs, tāpēc pirmais darbs ceļā uz mērķi bija izveidot komandu. "Drone Plan darbinieki ir ne tikai mani kolēģi, bet arī labi draugi, bijušie studiju biedri. Mūsu mērķis ir visu paveikt ātri, jo nozare attīstās ļoti strauji. Šogad aprīlī sākām no nulles, bet nākamvasar jau gribam sākt programmas pārdošanu. Tāpēc esmu ieviesis stingru darbu plānošanas grafiku un sekoju termiņiem."

  • Starta šāvienu dod RTU Idea Lab

Ideju Drone Plan kā neatkarīgais startup attīstīja RTU ideju laboratorijā IdeaLAB, kura lielākais atbalstītājs ir BlueOrange. "Galvenais, guvām iedrošinājumu, ka mūsu ideja ir super, un jāiet strauji uz priekšu. Protams, arī apmācības, padomus, pieredzi, kas jauniem uzņēmējiem ir ļoti svarīgi."

  • Par naudu liela konkurence

Vienlaikus ar tehnisko risinājumu slīpēšanu Drone Plan meklē arī finansējumu. Kā daudziem biznesa uzsācējiem, pagaidām mūsu banka ir FFF (friends, fools, family – draugi, muļķi, ģimene). "Tehniskajam atbalstam mums ir ļoti labs partneris Lielbritānijā, taču 3D programmatūras finalizēšanai un testēšanai nepieciešami aptuveni 15 000 eiro. Ir sarunas ar investoriem Krievijā, piedalāmies biznesa akseleratorā un domājam par riska kapitāla finansējumu. Konkurence par naudu ir liela, taču tas mūs nebiedē, jo ticam savai idejai."

  • Svarīgākais - testēšana

Atslēga veiksmīgam finišam ir jaunās programmas testēšana pie īsta klienta, lai gūtu pozitīvas atsauksmes. "Esam sākuši sarunas ar AS Augstsprieguma tīkls, kam ir interese izmēģināt mūsu programmatūru elektropārvades līniju kontrolei. Ceram uz labām atsauksmēm, tad vēl pēdējie uzlabojumi, un laidīsim tirgū."

Foto: Publicitātes attēls

Vairāk info:

www.droneplan.eu
https://www.facebook.com/DRONEPLAN/
https://www.youtube.com/channel/UC2V7HjAGWMKGyJAXdxAj-Jg

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!