Foto: Shutterstock

Patlaban var prognozēt, ka 5G mobilo sakaru tehnoloģija Latvijā ienāks ap 2020. gadu, teica telekomunikāciju operatora "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

"Mēs darīsim visu, lai sagatavotos tās ieviešanai. Pašlaik visbūtiskākais ir sagaidīt pasaules standartu, kurā darbosies 5G," sacīja Vancovičs.

Vienlaikus viņš pastāstīja, ka pasaulē ir operatori, kas paši uz savu risku sāk pielietot 5G tehnoloģijas. "Uz savu risku tas notiek tādēļ, ka šī tehnoloģija vēl nav standartizēta. Tā ir sava veida likmju likšana – likme var izrādīties veiksmīga un jūsu iegādātā tehnoloģijas variācija kļūst par standartu, likme var būt arī neveiksmīga un ieguldītās investīcijas būs nelietderīgas, jo iekārtas nespēs sazināties ar uzbūvēto 5G tīklu," skaidroja Vancovičs.

Viņš atzīmēja, 5G tiek veidots, lai atbalstīt lietu interneta darbību. 5G tehnoloģijas parametri ir tādi, lai lietu interneta iekārtas strādātu maksimāli efektīvi. Savukārt balss sakaru pakalpojumu lietotājus tā skars mazāk, jo 4G tehnoloģija paliks ilgu laiku.

Pēc Vancoviča paustā, nav gaidāms, ka tuvākajos gados kāds no senāk ievestajiem mobilo sakaru tīkliem varētu pārtraukt darboties, taču tehnoloģiju maiņa ir lietotāju rokās. "Kamēr lietotāju rokās ir telefoni, kuri pieprasa, piemēram 2G tīklu, tikmēr operatori šo tīklu uzturēs un apkalpos. Tad, kad visu lietotāju rokās būs ierīces, kuras atbalsta 3G, 4G un 5G tehnoloģijas, nebūs vairs iemesla uzturēt 2G tīklu. Nedomāju gan, ka tas varētu notikt nākamo piecu gadu laikā," teica Vancovičs.

"Tele2" dibināts 1997.gadā un pilnībā pieder SIA "Tele2 Holdings", kas savukārt pieder Zviedrijā reģistrētajam uzņēmumam "Tele2 Sverige Aktiebolag". Uzņēmuma apgrozījums 2015.gadā bija 103,693 miljoni eiro, bet peļņa - 15,182 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!