Foto: DELFI
Piektās paaudzes tīkls jeb 5G nebūs vienkārši interneta pārlūkošanas kvalitātes uzlabošana. Tā būs dažādu nozaru – rūpniecības, viedo māju, transporta un citu – pilnīga pārtapšana, un tieši šeit slēpjas galvenais izaicinājums 5G ieviešanā, vērtē jomas pārzinātāji. Vienlaikus 5G ieviešana rada daudz jautājumu, viens no tiem, kā atpelnīt investīcijas tehnoloģijā un kā veidot biznesa modeļus, un pagaidām Latvijā runas par jauno tehnoloģiju vairāk notiek teorētiskā līmenī, jo šodienas vajadzības lielā mērā nodrošina 4G iespējas.

5G risinājumu efektīva ieviešana būs atkarīga no vairāku pušu – mobilo operatoru, IT un citu nozaru uzņēmumu, arī pašvaldību un valsts spējas sadarboties kopēju mērķu sasniegšanai. "Telekomunikāciju operatori nodrošinās 5G infrastruktūru, bet 5G risinājumu attīstīšanā visprecīzāk identificēt 5G iespējas konkrētā nozarē vai konkrētā uzņēmumā iespējams tikai kopā ar partneriem un pakalpojumu lietotājiem," skaidro "Latvijas Mobilā telefona" prezidents Juris Binde.

Tomēr 5G ieviešana rada daudz jautājumu, piemēram, kādi būs biznesa modeļi, kas palīdzēs atpelnīt ieguldījumus, kādi būs risinājumi biznesam, kuriem 4G vietā svarīgs būs 5G atbalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!