Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Parlamenta (EP) Juridiskās komitejas deputāti aicinājuši Eiropas Komisiju (EK) nākt klajā ar priekšlikumiem, lai nodrošinātu rīcības plānu situācijās, kurās, piemēram, kādam robotu dēļ ir radīts kaitējums, kā arī, lai nākotnē nodrošinātos pret iespējamajiem robotu radītājiem riskiem cilvēcei.

"Ir iespējams, ka dažos gadu desmitos mākslīgais intelekts (MI) varētu pārsniegt cilvēka intelektuālās spējas veidā, kurš, ja nebūsim tam sagatavoti, varētu apdraudēt cilvēces spējas kontrolēt savas jaunrades augļus un tā, iespējams, arī tās spējas pilnībā atbildēt par savu likteni un nodrošināt sugu izdzīvošanu," minēts komitejas atbalstījā ziņojuma projektā, par kuru, visticamāk, vēl notiks balsojums februāra EP plenārsesijā.

EP deputāte Madija Delvo, kura pirmā komitejā ierosināja Eiropas standartus robotikā, intervijā EP preses dienestam skaidro, ka tāpat apsverama ir robotu "e-personības" ieviešana.

"Kad parādīsies uz pašmācību spējīgi roboti, būs nepieciešami dažādi risinājumi, un mēs lūdzam EK izpētīt iespējas. Viena no tām ir dot ierobežotu "e-personību" robotiem vismaz gadījumos, kad runa ir par kompensāciju," stāsta deputāte Delvo.

"Tas būtu līdzīgi sistēmai, kāda ir ar uzņēmumiem, taču tas nenotiks rīt. Šobrīd mums nepieciešams izveidot tiesisku regulējumu robotiem, kas tirgū ir pašlaik pieejami vai būs pieejami tuvāko 10 līdz 15 gadu laikā," skaidro EP deputāte.

Ziņojumā jaunu noteikumu nepieciešamība arī skaidrota ar to, ka scenārijā, kurā robots var pieņemt neatkarīgus lēmumus, tradicionālie noteikumi nebūs pietiekami, lai iestātos robota atbildība, jo tie neparedz iespēju identificēt pusi, kas būtu atbildīga par kompensāciju, un pieprasīt, lai šī puse atlīdzinātu tās radīto kaitējumu.

"Sākot no Mērijas Šellijas Frankenšteina monstra līdz pat Pigmaliona klasiskajam mītam, izmantojot stāstu par Prāgas Golemu, kas ir priekšgājējs Karela Čapeka robotam, kurš bija šā vārda izgudrotājs, cilvēki iztēlojās iespēju izveidot viedas mašīnas, ar kurām, galvenokārt, bija domāti androīdi ar cilvēka iezīmēm," minēts ziņojumā, skaidrojot, ka tagad cilvēce atrodas uz laikmeta sliekšņa, kurā arvien sarežģītāki ir roboti, autonomie aģenti, androīdi un citi mākslīgie intelekti, kas savās izpausmēs šķiet spējīgi izraisīt jaunu industriālo revolūciju, kura, visticamāk, skartu visus sabiedrības slāņus, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai likumdevēji apsvērtu visus šādas revolūcijas aspektus.

Tāpat ziņojuma projektā pieprasīts izveidot Eiropas robotikas un mākslīgā intelekta aģentūru, lai šī publiskā sektora dalībniekiem gan ES, gan dalībvalstu līmenī sniegtu nepieciešamās konsultācijas tehniskos, ētiskos un ar šīs jomas regulējumu saistītos jautājumos.

Ar pilnu ziņojuma projektu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!