Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Apple" otrdien izziņoja jaunas ierīces savā datoru un planšetdatoru klāstā. Atjaunots klēpjdators "Macbook Air", kā arī galddators "Mac Mini", un planšetdatoru klāstu papildinājuši būtiski pārveidoti "iPad Pro".

Ar sen nepiedzīvotām ovācijām sagaidīts jaunā "Macbook Air" pieteikums. Šis dators, kas pirms desmit gadiem būtiski mainīja klēpjdatoru pasauli, sen nebija piedzīvojis atjauninājumus. Visvairāk lietotāji tīkoja pēc augstas izšķirtspējas "Retina" ekrāna, ar kādu jaunais "Air" arī ir aprīkots. Ekrāna izmērs ir tāds pats – 13,3 collas, taču būtiski sarucis datora korpuss.

"Macbook Air" tagad ticis arī pie pirkstu nospiedumu lasītāja "TouchID", kas būtiski atvieglos lietotāja autentifikāciju. Dators pieejams ar "Intel Core i5" 3,6 GHz procesoru un 128 GB SSD disku, kura ietilpība palielināma līdz pat 1,5 TB. Operatīvā atmiņa pieejama 8 vai 16 GB apjomā.

Jaunais dators nodrošina darbību līdz pat 12 stundām ar vienu uzlādi. Tam ir divi USB-C porti un standarta austiņu pieslēgvieta.

Paredzams, ka Latvijas tirgū jauno klēpjdatoru cena būs no 1379 eiro.

Ar teju tikpat lielām ovācijām sagaidīts arī "Mac Mini" pieteikums. Par šo datoru, šķiet, "Apple" jau bija aizmirsuši, jo vairāk nekā trīs gadus tas netika atjaunināts. Jaunais "Mini" ir saglabājis veco izskatu, taču ieguvis jaudīgāku aprīkojumu. Tas pieejams ar 4 un 6 kodolu procesoriem, līdz pat 3,2 GHz "Core i7", 8 līdz 64 GB operatīvo atmiņu un 128 GB līdz 2 TB SSD disku. Diemžēl grafiskā karte tam arvien ir integrēta, taču prasīgi lietotāji var izvēlēties pievienot ārējo grafisko karti, izmantojot USB-C/Thunderbolt pieslēgvietu.

Pieslēgvietas ir viens no lielākajiem "Mac Mini" pārsteigumiem. Laikā, kad "Apple" cenšas unificēt un ierobežot pieslēgvietas visām savām ierīcēm, "Mac Mini" ir pieejams ar veselu plejādi tādu labumu, kā Ethernet, 3x USB-C, HDMI, 2x USB3 un 3,5 mm audio izeju.

Diemžēl pircējus nepriecēs mazā datora cena. Sagaidāms, ka Latvijā tā sākumcena būs 919 eiro, kas būtiski pieaugs, izvēloties jaudīgākas opcijas.

Praktiski tikpat maksās arī jaunais "iPad Pro" 11 collu versijā. 12,9 collu modelis būs vēl dārgāks - sākot no 1129 eiro. Cenu palielināt iespējams, izvēloties versiju ar lielāku atmiņu - līdz pat 1 TB.

Jaunie "iPad Pro" ieguvuši pamanāmi atšķirīgu dizainu. Korpuss ir kļuvis plakanāks, bez izteiktās lēzenās maliņas, kas ļāva planšetdatoru vieglāk satvert. Ekrāna malas tagad ir ar noapaļotiem stūriem, tāpat kā nesen izlaistajam "iPhone XR". Pazudusi arī mājas poga. Tās vietā "iPad" kontrolējams ar žestiem, savukārt autentifikācijai ieviesta sejas atpazīšanas kamera.

Planšetdatori aprīkoti ar īpaši jaudīgu procesoru, kas nodrošina pietiekamu jaudu gan prasīgākajām spēlēm, gan aplikācijām, piemēram, "Photoshop", kas tagad pieejams arī "iPad" versijā.

"iPad" nekad nav piedāvājuši lielu pieslēgvietu izvēli, taču nu tā kļuvusi vēl skopāka – arī no šiem planšetdatoriem "Apple" ir izņēmis austiņu ligzdu. Savukārt "Lightning" pieslēguma vietā ieviests USB-C, kas dod iespēju planšetdatoru pieslēgt daudz un dažādām ierīcēm, piemēram monitoram, fotokamerai un citām.

Visas jaunās ierīces lielākajos pasaules tirgos pasūtāmas jau šodien. Par to pieejamību Latvijā pagaidām precīzu ziņu nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!