Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdien ASV kompānija "Apple" īpašā preses pasākumā prezentēja jaunākos klēpjdatorus "Macbook Pro". Salīdzinot ar priekšgājējiem, jaunie datori ir kļuvuši plānāki un tie aprīkoti ar jaunu skārienekrāna joslu virs klaviatūras.

Jaunie klēpjdatori pieejami divu izmēru versijās – ar 13 un 15 collu ekrāniem. Tiem visiem ir pilna izmēra klaviatūra ar jaunu īpaši plānu taustiņu mehānismu un milzīgu skārienpaliktni. Būtiskākais jauninājums ir īpašs skārienjutīgs ekrāns, kas izvietots klaviatūras augšpusē – vietā, kur agrāk atradās "Fn" funkciju taustiņi. Šis "Touch Bar" var attēlot dažādu saturu atkarībā no lietotās programmatūras. Pēc noklusējuma tas rāda galvenos datora vadības taustiņus skaļuma un ekrāna apgaismojuma regulēšanai.

"Touch Bar" var lietot dažādu saīšņu vietā, piemēram, fonta pielāgošanai tekstā, vai izsaucot konkrētas funkcijas, kuras lietotājs pats var uzstādīt. Prezentācijas laikā tika demonstrētas jaunās iespējas lietojot foto apstrādes un DJ programmatūru.

Skārienjoslas labajā malā – vietā, kur parasti atrodas "Macbook" ieslēgšanas poga,– tagad iebūvēts pirkstu nospiedumu lasītājs "TouchID", kas ļauj aktivizēt datoru un autentificēt pirkumus internetā.

Jaunie datori tikuši arī pie nepatīkama jauninājuma – augstākas cenas. ASV "Macbook Pro" cenas sākas no 1799 un 2399 dolāriem, savukārt Eiropā 13 collu modelis ar 512GB atmiņu maksā 2199 eiro, bet tāds pats 15 collu modelis – 3199 eiro. Acīmredzot, saprotot, ka jaunās cenas daudziem būs nepieejami augstas, "Apple" piedāvā vēl vienu modeli, kuram nav jaunās skārienjoslas. Tā cena ASV sākas no 1499 dolāriem, kas ir pielīdzināma iepriekšējās paaudzes modeļu cenai.

"Apple" jau izpelnījies lietotāju un ekspertu kritiku par šo jauninājumu – skārienjoslu, kas, salīdzinot ar "Microsoft" trešdien prezentēto "Surface Studio" datoru ar 28 collu skārienekrānu, šķiet pārāk nenozīmīgs jaunums. Tāpat kritizēta tiek jauno "Macbook Pro" iebūvēto pieslēgvietu izvēle – tam ir četri universāli "USB-C" porti, kas izmantojami gan datora uzlādei, gan monitoru un citu perifērijas iekārtu pieslēgšanai, taču visām šīm ierīcēm būs nepieciešami jauni vadi un pārejas. Pat pirms pusotra mēneša izlaisto "iPhone 7" nav iespējams pieslēgt jaunajiem "Macbook Pro" bez īpašas pārejas. Tāpat "Apple" tiek kritizēts par pārējo "Mac" datoru atstāšanu novārtā. Piemēram "Mac Mini" un "Mac Pro" nav atjaunoti jau vairākus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!