Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kompānija "Apple" trešdien, 12. septembrī, savā ģenerālmītnē Kalifornijā prezentēja jaunākos produktus – trīs jaunus "iPhone" viedtālruņa modeļus, kā arī jaunās, nu jau ceturtās paaudzes viedpulksteni "Apple Watch". Portāls "Delfi" nodrošināja teksta tiešraidi no šīs prezentācijas, un tagad piedāvājam apkopojumu par amerikāņu tehnoloģiju koncerna divās stundās klāstīto.

Ceturtās paaudzes viedpulkstenis "Apple Watch"

Prezentācijā "Apple" vadītājs Tims Kuks lepojās, ka "Apple Watch" ir ne tikai vispopulārākais viedpulkstenis pasaulē, bet arī populārākais pulkstenis vispār. Jaunais "Apple Watch Series 4" modeļi būs pieejami ar vairāk nekā par 30 procentiem lielāku ekrānu – 40 un 44 milimetru līdzšinējo 38 un 42 mm vietā. Tāpat jaunais viedpulkstenis ir plānāks par agrākajiem.

"Apple" īpaši lepojās, ka jaunais viedpulkstenis spēj vēl precīzāk analizēt lietotāja sirdsdarbību, tostarp izveidot elektrokardiogrammu un brīdināt par iespējamu sirds saslimstību.

Ceturtās paaudzes "Apple" viedpulkstenim ir skaļrunis esot par 50 procentiem skaļāks, kā arī mikrofons ir pārvietots citā vietā, lai mazinātu atbalsi un uzlabotu balss saziņu.

Jaunais viedpulkstenis ir aprīkots ar jaunu 64 bitu divkodolu procesoru "S4", kas nodrošinot divkārt augstāku veiktspēju nekā priekštecis, kā arī tam ir uzlaboti dažādi sensori. Pilnveidota ir arī viedpulksteņa operētājsistēma, kas, piemēram, pulksteņa ciparnīcā ļauj iekļaut vairāk personalizētās informācijas.

Eiropā "Apple Watch" ar GPS funkciju maksās no 429 eiro, bet arī ar mobilo datu savienojumu – no 529 eiro. Visdārgākās versijas (44 mm ekrāns un metāla siksniņa) cena sasniegs 849 eiro.

"iPhone X" pēcteči "Xs" un "Xs Max"

"iPhone" desmitgades speciālā modeļa "X" pēcteči ir divi un ieguvuši nosaukumus, par kuriem tika baumots jau kādu laiku – "Xs" un "Xs Max". Abiem viedtālruņiem ir OLED ekrāns un tie saglabā izgriezumu ("notch" – angļu val.), kurā ir skaļrunis, fotokameras un dažādi sensori.

"iPhone X" tiešais pēctecis "Xs" ir ar 5,8 collu ekrānu, bet tagad tas ieguvis arī savu lielāko brāli – "Xs Max" ar 6,5 collu ekrānu. Abiem viedtālruņiem ir jaunās paaudzes procesors "A12 Bionic", kas ir pirmā septiņu nanometru mikroshēma "Apple" piedāvājumā.

Lai arī 6,5 collas ir vislielākais "iPhone" ekrāns līdz šim, "Apple" prezentācijā uzsvēra, ka viedtālruņa kopējie gabarīti "Xs Max" gadījumā ir praktiski tādi paši kā gadu vecajam "iPhone 8 Plus" modelim ar 5,5 collu ekrānu.

"Xs" un "Xs Max" modelī itin viss esot labāks nekā priekštecī "X" – akumulators tam spēj izturēt par 30 minūtēm ilgāk ("Xs Max" gadījumā pusotru stundu ilgāk nekā pērnā gada "X"), ekrāna aizsargstikls esot izturīgāks nekā līdz šim utt. Tāpat tie ir ūdensdroši – divu metru dziļumā tie var atrasties līdz pat 30 minūtēm.

Uzlabota arī ir fotokamera, kas "Xs" un "Xs Max" modelim ir vienāda – ar diviem fotoobjektīviem (no tiem "gaišākais" ar diafragmas atvērumu f/1.8 un otrs ar divkāršu tāllumaiņu). Tomēr būtiskākais jauninājums, ka fona izplūdumu (asuma dziļumu) tagad var manuāli regulēt arī pēc fotogrāfijas uzņemšanas. Savukārt jaudīgas procesors fotografēšanas laikā automātiski veic paplašināta dinamiskā diapazona (HDR) uzņēmumu (ar dažādām ekspozīcijām), izveidojot uzreiz "ideālo" fotogrāfiju.

"iPhone Xs" un "Xs Max" būs pieejami ar 64, 256 vai 512 GB iebūvēto atmiņu un trijās korpusa krāsās (pelēkā, sudraba un zeltītā). Mazākā modeļa cena Eiropā būs no 1149 eiro, bet lielākā – no 1249 eiro. Rezultātā lielā ekrāna modelis ar 512 GB iebūvēto atmiņu Eiropā maksās 1649 eiro... austiņu adapteris šoreiz būs jāpērk atsevišķi... nopietni!

Vēl viens jauns "iPhone" – (nosacīti) lētākais "XR"

Kad "Apple" bija prezentējis "Xs" un "Xs Max" modeli, daudzi bija neziņā, vai līdz šim vairākus mēnešus baumotie trīs jaunie modeļi būs izrādījušās tikai baumas. Tomēr nē – kad stāsts par "Xs" un "Xs Max" bija pabeigts, "Apple", kā parasti savās prezentācijās, nāca klajā "ar vēl vienu lietu"... šoreiz vēl vienu "iPhone", kas ieguvis "XR" nosaukumu un būs lētākais no prezentētajiem.

Tam ir 6,1 collas ekrāns un tas ir LCD tehnoloģijas, nevis OLED, kā iepriekšminētajiem diviem jaunumiem. Kopējo gabarītu ziņā "iPhone XR" esot starp "iPhone 8" un "8 Plus". Šis modelis izceļas ar plašu korpusa krāsu izvēles paleti – baltu, melnu, zilu, dzeltenu, orzanžu un sarkanu.

Šim modelim ir viena fotoobjektīva aizmugurējā 12 megapikseļu kamera, bet arī spējīga uzņemt portretus ar mākslīgo fona izplūdumu. Tomēr veiktspējas ziņā šis viedtālrunis ir līdzvērtīgs dārgākajiem "Xs", jo arī izmanto "A12 Bionic" procesoru.

Turklāt "XR" ieguvis divu SIM karšu opciju – vienu tradicionālo "nanoSIM" ligzdu, bet otru kā digitālo "eSIM". Vēl šim viedtālrunim ir bezvadu uzlādes iespēja atbilstoši "Qi" standartam, kā arī mitrumnoturība atbilstoši IP67 standartam.

"iPhone XR" būs pieejams 64, 128 un 256 GB versijā. Tā cena Eiropā būs no 849 eiro. Savukārt dārgākā versija ar 256 GB iebūvēto atmiņu maksās 1019 eiro.

Tirdzniecībā Latvijā "iPhone Xs" un "Xs Max" nonāks septembra beigās, bet "XR" – oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!