Foto: DELFI

5,1 collu ekrāns, astoņu kodolu procesors, 4,5G mobilie sakari un trīs "Leica" fotokameras. "Huawei P10" ir bagātīgi aprīkots un tīri izskatīgs. To pat varētu nosaukt par pēdējā gada interesantāko viedtālruni.

Ar varenu tehnisko specifikāciju viss vēl nebeidzas. Sadarbojoties ar krāsu speciālistiem "Pantone", "Huawei" jaunos telefonus piedāvā arī īpaši košās krāsās, zīmīgā no kurām ir zaļā - krāsa, kurā līdz šim viedtālruņus neviens nepiedāvāja.

Jaunais telefons kļuvis mazliet elegantāks par savu priekšgājēju, turklāt īpašo krāsu modeļiem aizmugures vāciņš ieguvis smalka režģa gravējumu, kas palīdz telefonu vieglāk noturēt rokās. Ekrāns ir kļuvis kripatiņu mazāks, taču joprojām gana liels (un joprojām pārāk liels, lai telefonu pilnībā varētu lietot ar vienu roku).

Viena no būtiskākajām atšķirībām no P9 ir pirkstu nospiedumu lasītāja atrašanās vietas. P10 tas atrodas telefona priekšpusē zem ekrāna, nevis korpusa aizmugurē. Šāds lēmums pārvietot autentifikācijas pogu ir pieņemts tādēļ, ka telefonu bieži lieto vienkārši to turot uz galda, kad aizmugurējā poga nav pieejama.

Jaunais pirkstu nospiedumu lasītājs darbojas šokējoši ātri. Atliek vien tam knapi pieskarties, kā tālrunis jau ir atbloķēts. Tas darbojas ātrāk kā iPhone ekvivalents. Atšķirībā no "Apple" telefona, pirkstu lasītājs gan nekalpo kā mājas poga. Tas sākotnēji var samulsināt, jo "iPhone" lietotāji pēc ieraduma mājas pogu meklēs zem ekrāna.

Tālrunī instalēta jaunākā "Android" versija, kas papildināta ar "Huawei" izstrādāto EMUI saskarni. Mūsu testa laikā ne viens, ne otrs nekādas problēmas neradīja.

Par procesora darbību arī sūdzēties nevar. Saskarne darbojas ātri un plūstoši, aplikācijas atveras un darbojas korekti. Tiesa, pie lielākas intensitātes uzdevumiem telefons jūtami sakarst. Tas notiek arī fotografējot, ja kameru lieto ilgstoši.

Precīzāk, protams, būtu jāsaka - kameras. Jo tās ir trīs. Viena priekšā, divas aizmugurē. Pašiņiem paredzēta astoņu megapikseļu kamera ar F1.9 objektīvu. Aizmugurē iebūvētas kameras ar 20 megapikseļu melnbalto matricu un 12 megapikseļu krāsaino. Uzņemot attēlus, tiek izmantotas abas kameras reizē. Melnbaltā nodrošina attēla detalizāciju, savukārt krāsainā - krāsas. Pēc šāda paša principa darbojās arī P9 fotokameras.

Kamerām "Huawei" pievērš īpašu uzmanību. Ne velti tās izstrādātas sadarbībā ar "Leica". Fotografēšanai pieejami daudz dažādi režīmi, ieskaitot "Pro", kur lietotājs pats var mainīt dažādus ekspozīcijas parametrus - ISO, slēdža ātrumu, kompensāciju u.c. Šajā režīmā uzņemtos attēlus var saglabāt arī RAW DNG formātā, kas nodrošina plašākas pēcapstrādes iespējas.

Lietotājam pieejami divi īpašie fotografēšanas režīmi - portretiem un kadriem ar seklu asuma dziļumu (izpludinātu fonu). Portretu režīmā attēli tiek uzņemti ar piesātinātākām krāsām, izteiktāku kontrastu un maigākiem ādas krāsas toņiem. Šo efektu var regulēt intensitātē no 1 līdz 10.

Otrs režīms ļauj regulēt virtuālu diafragmas atvērumu, kas izpludina attēla fonu. Arī šis režīms vislabāk piemērots portretiem, taču noderēs arī citiem kadriem, kuros ir izteikts priekšplāna objekts. Virtuālo diafragmas atvērumu var regulēt arī pēc attēla uzņemšanas - tālrunis analizēs attēlā redzamo un atkarībā no izvēlētās intensitātes izpludinās fonu. Šis efekts - saukts par "bokeh" - protams, ir virtuāls un nevar tikt salīdzināts ar īstu fotokameras optisko efektu. Reizēm tālrunis nespēj pietiekami precīzi izanalizēt attēlu un "fona miglu" uzklāj arī priekšplāna detaļām.

Salīdzinājumam uzņēmām attēlus arī ar "iPhone 7 Plus" portretu režīmā. Arī šim tālrunim ir divas galvenās kameras, taču tās darbojas citādāk. Abām ir krāsainās matricas, bet vienai ir platleņķa, otrai tele-objektīvs. Portretu režīmā "iPhone" bildē ar garāko objektīvu, bet no otras kameras iegūto telpas informāciju izmanto mākslīgā asuma dziļuma noteikšanai. Arī "iPhone" reizēm pieļauj tās pašas kļūdas ar neprecīzi noteiktām priekšplāna objekta robežām.

"Huawei P10" / "iPhone 7 Plus"
Huawei P10 / iPhone 7 Plus


Huawei P10 / iPhone 7 Plus / Fujifilm X-T2 (F2.2)

Salīdzinot abu tālruņu portretu attēlus ir grūti kādu atzīt par būtiski labāku. "Huawei P10" veido diezgan piesātinātus attēlus, kamēr "iPhone" cenšas saglabāt neitrālākas krāsas. Abos gadījumos tomēr nepārprotami jūtams, ka attēlu "bokeh" ir mākslīga un diez vai kāds nodomās, ka attēli uzņemti ar fotokameru. Tas gan nebūt nenozīmē, ka telefonu bildes būtu sliktas.

Jāpiemin, ka foto uzņemšanas slēdzim ir manāma aizture. Attēls tiek uzņemts ar pāris milisekunžu kavēšanos, kas var izbojāt kādu plānotu kadru. Pievienotajā galerijā redzami piemēri ar vilcienu, kam vajadzēja atrasties kadra sānos, un velosipēdistiem, kurus bija paredzēts noķert kadra centrā. Iespējams, ka šī slēdža aizture tiks mazināta turpmākajos programmatūras atjauninājumos.

Praktiski jebkuros apstākļos uzņemtās P10 fotogrāfijas ir ar ļoti sulīgām krāsām, izteiktu kontrastu un ļoti asas. Telefona ekrānā tās lielākoties izskatās vienkārši satriecoši. Tomēr, apskatot bildes datora ekrānā, bilžu burvība mazliet mazinās. Attēli šķiet pārāk asi, toņu dinamiskais diapazons ir samērā ierobežots. Tas, protams, ir salīdzinot ar fotokameru uzņemtajiem attēliem. Ja atceramies, ka šīs bildes uzņem telefons - grūti sūdzēties.

Kā jau sākumā minējām, P10, iespējams, ir interesantākais šīs sezonas telefons. Vienkāršs, bet moderns dizains apvienojumā ar plašu funkcionalitāti. Turklāt telefons esot ūdensizturīgs. Tiesa, specifikācijā netiek minēts izturības līmenis, tāpēc gluži zem ūdens to bāzt nevajadzētu. Un tam joprojām ir standarta 3,5mm austiņu pieslēgvieta, atšķirībā no "iPhone", kas tagad paģēr veselu čupu dažādu pāreju un sadalītāju.

Latvijas tirgū P10 būs pieejams aprīļa sākumā. Paredzams, ka tad būs pieejams arī "P10 Plus", kam ir lielāks ekrāns, ietilpīgāka baterija un mazliet gaišāks fotokameras objektīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!