Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Kā jau ierasts, rudenī "Samsung" izrāda savu jauno lielo viedtālruni – pavisam īsi pirms to dara kompānijas lielākais konkurents no Kupertino pilsētiņas Kalifornijā, "Apple". "Delfi" bija iespēja ne tikai piedalīties telefona prezentācijā, bet arī to izmēģināt reālos apstākļos.

Lai pilnībā pārliecinātos par jaunā telefona spējām, apskata rakstīšanai izmantojam pašu tālruni. Turklāt apstākļos, kuros šis telefons varētu atrasties bieži – lidmašīnā. Šī noteikti ir viena no tām situācijām, kurā lieti noder telefona īpaši lielais ekrāns. Var redzēt vairāk teksta, izmantojot divu aplikāciju režīmu, vienlaicīgi iespējams atvērt tālruņa specifikāciju un teksta redaktoru, vai, protams, jebkuras citas aplikācijas. Piemēram "YouTube", "Twitter", "Delfi" un "Facebook". Logu pārvaldība nav pati ērtākā, taču telefons dod padomus un palīdz pielāgot darba vidi.

"Note" galvenā būtiskā atšķirība no citiem telefoniem, neskaitot tā vareno izmēru, ir "S Pen" irbulis. Izvelkot to no tālruņa apakšas, automātiski tiek piedāvātas dažādas opcijas – rakstīt, zīmēt, utt. Tas darbojas, arī ja telefons ir bloķēts – uz slēgta ekrāna ar irbuli var rakstīt piezīmes, kuras var apstrādāt vēlāk vai atstāt turpat redzamas uz slēgtā ekrāna.

Irbulis nav liels un tā lietošana prasa zināmas iemaņas. Īpaši cilvēkiem ar lielākām rokām. Nebūtu slikti, ja irbulis būtu garāks. Tad, protams, arī telefonam pašam būtu jābūt vēl lielākam.

Šogad "Samsung" īpaši uzsver iespēju zīmēt ar irbuli. Tiek piedāvāta pat krāsojamā grāmata. Protams, var jau telefonā arī gleznot, taču ērtākā irbuļa lietošana ir tieši rakstīšanai. Turklāt nav obligāti jāraksta rokrakstā – ar irbuli var šļūkāt pa klaviatūru, ļaujot telefonam pašam izveidot vēlamos vārdus.

Otra būtiskākā "Note 8" īpašība ir tā fotokameras. Šeit tās ir jau veselas trīs – viena pašiņiem un divas galvenās kameras telefona aizmugurē. Dubultās kameras izmanto jau daudzi ražotāji, taču atšķiras to pielietojums. "Samsung" ir izvēlējies tādu pašu risinājumu kādu piedāvā "iPhone 7 Plus" – viena kamera ir ar platleņķa objektīvu, bet otra ar nedaudz garāku teleobjektīvu. Šī kombinācija ļauj izvēlēties kadra perspektīvu, taču galvenokārt šī sistēma ir pielāgota "Live Focus" fotogrāfijām, kas simulē izplūdušā fona efektu.

Uzņemot portretu, iespējams mainīt fona izplūdumu, tā radot sajūtu it kā attēls būtu uzņemts ar profesionālu fotokameru. "iPhone" pats nosaka šā efekta apjomus un piedāvā to tikai cilvēku portretiem, savukārt "Note" ļauj šajā režīmā bildēt jebkādus objektus, kurus vien var daudz maz precīzi atpazīt, turklāt var mainīt efekta stiprumu.

Ir situācijas, kurās šis efekts tiešām piešķir patīkami noskaņu attēlam, tomēr nenoliedzami ir daudz kadru, kur tas ir pārāk uzkrītoši mākslīgs. Īpaši kadros ar sīku detalizāciju redzams, kā attēls ir neprecīzi izsmērēts.

Abas aizmugures kameras ir aprīkotas ar 12 megapikseļu matricām, taču atšķiras to kvalitāte. Platleņķa kamera nodrošinās tīrāku attēlu. Pārslēgšanās starp kamerām notiek ļoti vienkārši uz ekrāna nospiežot pogu 1X vai 2X.

"Note 8" aprīkots ar 3300 mAh akumulatoru. Tas gan ir mazliet mazāk ietilpīgs nekā mazā brāļa "S8 Plus" versijai, taču par enerģijas trūkumu, visticamāk, neliks sūdzēties. Ir diezgan pamatīgi jāpacenšas, lai bateriju iztērētu vienas dienas laikā. Bet, ja tas izdodas, telefonu var zibenīgi uzlādēt krietni pāri 50 procentiem pat ar bezvadu lādētāja palīdzību.

Jaunais tālrunis ir ļoti plāns un to ir patīkami paņemt rokās. Tomēr to nav viegli noturēt – gludās virsmas un īpaši plānās sānu malas liedz "Note" droši satvert plaukstā. Droši vien lielākā daļa "Note" īpašnieku telefonu lietos grāmatveida vāciņos. Kāds vāciņš noteikti ieteicams tiem, kas grasās telefonu bieži izmantot fotografēšanai, jo turēt to aiz plānajām sānu malām ir īpašs izaicinājums.

Runājot par sānu malām, gribas pieminēt izliekto ekrānu. Tehnoloģija neapšaubāmi ir interesanta, taču īsti tomēr joprojām nav skaidrs, kāpēc ekrāna malām jābūt noliektām. Tam šķietami nav nekādu priekšrocību, turklāt optiskā izliekuma dēļ attēls ekrāna malās tiek kropļots.

Tas gan diez vai atturēs "Note" sērijas fanus no jaunā tālruņa. Irbulis, lielais ekrāns un tagad arī dubultā fotokamera ir spēcīgi iemesli, lai lietotāji iekārotu šo ierīci. Tiesa, nesnauž arī konkurenti un līdzīgi lielus tālruņus piedāvā arī citi ražotāji, tāpēc pircējam būs par ko padomāt. Nešaubīgi gan var apgalvot, ka "Note 8" ir viens no jaudīgākajiem un lielākajai lietotāju daļai pielāgotajiem tālruņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!