Foto: DELFI

Informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmums "Arcana" izveidojis Baltijā pirmo tīmekļa lapu "Google Glass" viedajām brillēm un uzskata, ka šai ierīcei ir potenciāls kļūt par trešo nozīmīgo platformu interneta pārlūkošanai pēc datoriem un viedierīcēm, uzņēmuma prezentācijā uzzināja "Nozare.lv".

Patlaban jaunu mājaslapu izstrāde tiek organizēta tā, lai primāri tās būtu ērti apskatīt personālajos datoros un lai vajadzības gadījumā var tikt izveidota atsevišķa vietnes versija viedierīču lietotājiem. Savulaik populāra bija arī vietņu pielāgošana skatīšanai mobilajos telefonos, kas izmantoja WAP pārlūkus. Pēc "Arcana" mārketinga direktora Andra Merkulova domām, nākotnē uzņēmumiem būtu jādomā arī par to, kā viņu saturs izskatīsies viedajās brillēs "Google Glass". Tāpēc kā piemēru "Arcana" sākumā pielāgojis savu mājaslapu jaunajai ietaisei.

Tā kā "Google Glass" lietotājs saturu var ritināt tikai divos virzienos, lapai vajadzētu būt sadalītai daļās, kas "pāršķiramas", paberzējot viedo briļļu kājiņu. Pati lapas atrašana notiek, izmantojot balss vadību, kur lietotājam jācenšas maksimāli skaidrā angļu valodā ierunāt un cerēt, ka runa tiks pārvērsta vajadzīgajā tekstā. Gan Merkulovs, gan arī uzņēmuma direktors un lietotāja pieredzes speciālists Aleksandrs Kregers piekrita, ka pagaidām viens no "Google Glass" trūkumiem esot balss vadība. Visas komandas jāievada izcili skaidrā angļu valodā, un ar vārdu atpazīšanu problēmas esot ne vien latviešiem, bet arī britiem.

Nozīmīga atšķirība vietņu izstrādē "Google Glass" ir arī tekstam - brilles to atskaņo balsī ar speciālu programmu un nelielajā ekrānā redzami tikai pamatīgāka izmēra virsraksti. Kregers uzskata, ka brilles varētu kalpot drīzāk nevis garu rakstu lasīšanai, bet tam, lai pārskatītu aktuālākos virsrakstus, ko vēlāk izlasīt viedtālrunī vai planšetdatorā.

"Google Glass" vēl nesen bija pieejamas izmēģināšanai tikai šauram speciālistu lokam, bet nu tehnoloģiju gigants sācis tās tirgot jebkuram interesentam. Briļļu cena esot ap 1100 eiro, ja tās iegādājas oficiālajā veikalā Lielbritānijā. Cenu salīdzināšanas portāls "Salidzini.lv" uzrāda vairākus Latvijas interneta veikalus, kas arī piedāvā nopirkt šo ierīci, bet jau par augstāku cenu - no 2800 līdz 3750 eiro.

Abi speciālisti no "Arcana" piekrīt, ka līdz "Google Glass" plašākai izplatībai vēl kāds laiks jāpagaida - vismaz līdz brīdim, kad brilles būs pieejamas par draudzīgākām cenām. Tāpat arī vēl nav skaidrs, kā ar pašreizējo tehnoloģiju "Google" spēs atrisināt problēmas ar īso akumulatora darbības laiku. Gaidīšanas režīmā brilles var darboties vienu dienu, bet, līdz ko lietotājs sāk aktīvāk tās izmantot, tā akumulators izlādējas straujāk un brilles var izlādēties dažās stundās.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, "Arcana" dibināta 2012.gada 3.septembrī. Uzņēmuma īpašnieki ir Dmitrijs Morevs - 50% un Artjoms Križanovskis - 50%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!