Foto: Reuters/Scanpix
Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" rīcībā nav pierādījumu, ka virtuālās vides drošības risinājumu izstrādātāja "Kaspersky Lab" antivīrusa programmatūra radītu drošības draudus vai veiktu kādas ļaunprātīgas darbības, sacīja "Cert.lv" vadītājas vietnieks Varis Teivāns.

"Bažas par "Kaspersky Lab" produktu izmantošanu valsts iestādēs galvenokārt sakņojas ārpolitiskajās attiecībās ar Krieviju, jo, iespējams, Krievijas valdībai ir kāda ietekme šajā kompānijā," piebilda eksperts.

Jau vēstīts, ka 2017. gada maijā ASV specdienestu vadītāji Senāta Izlūkošanas komitejas sēdē pauda bažas par kiberdrošības kompānijas "Kaspersky Lab" antivīrusu programmatūru un tās izmantošanu, jo ir aizdomas, ka šim uzņēmumam ir saistība ar Krievijas slepenajiem dienestiem. 2017. gada jūlijā ASV valdība nolēma aizliegt valsts federālajām iestādēm iegādāties Krievijas uzņēmuma produktus, bet vēlāk, 14.septembrī ASV Iekšzemes drošības ministrija deva rīkojumu valdības aģentūrām pārtraukt izmantot "Kaspersky Lab" produktus.

Pēcāk apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) vērsās Valsts kancelejā, aicinot apkopot informāciju par "Kaspersky Lab" lietojumu Latvijas valsts institūcijās, lai apzinātu potenciālos drošības riskus.

Partijā pavēstīja, ka pēc Saeimas deputāta Riharda Kola (VL-TB/LNNK) iniciatīvas partijas Saeimas frakcija vērsās Valsts kancelejā ar lūgumu sniegt informāciju par to, vai Latvijas valsts pārvaldes institūcijās tiek izmantoti uzņēmuma "Kaspersky Lab" pakalpojumi vai produkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!