Foto: Shutterstock

Sociālā tīkla "Facebook" latviskajā segmentā izplatījies kārtējais vīruss jeb ļaunprātīgā aplikācija, kas, piekļūstot lietotāja profilam, ļauj veikt ierakstus viņa vārdā, novēroja portāls "Delfi".

Kā portālam "Delfi" pastāstīja lasītājs Ervīns, ļaunprātīgā aplikācija "Slinky" datorā automātiski lejupielādējusies pēc tam, kad viņš atvēris saiti, kas iekopēta paziņas sūtītā vēstulē. ''Aiz ziņkārības es to atvēru, pēkšņi atvērās sveša mājaslapa un tika lejupielādēta programma ''Slinky''. Tās ielāde bija tik ātra, ka nevarēju to atcelt. Kad iegāju atpakaļ ''Facebook''', tas pats links tika nosūtīts visiem maniem ''Facebook'' sekotājiem,'' pastāstīja Ervīns.

Šī aplikācija gan nav nekāds jaunums, un, saskaņā ar informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" sabiedrisko attiecību projektu vadītājas Svetlanas Ambergas pausto, tā nemērķē uz lietotāja datoru, bet dod tiesības veikt ierakstus viņa vārdā.

"Pēdējās redzētās saites uz šo aplikāciju ir dzēstas," pastāstīja Amberga, norādot, ka "Cert.lv" ar sūdzībām par šo vīrusu neviens nav vērsies.

Taujāta par to, kā izvairīties no šī vīrusa, viņa skaidroja, ka "jābūt kritiskam un nevajag sekot visiem pamudinājumiem apskatīt interesantus video un citu informāciju, kas pēkšņi parādās draugu profilos, īpaši, ja tā ir saite, kas ved uz kādu aizdomīgu resursu".

Jau ziņots, ka aizvadītajā mēnesī speciālisti brīdināja par bīstamo trojāni "Dridex", kas pēdējo mēnešu laikā uzbrūk Latvijas bankām un kura radītāji visā pasaulē izkrāpuši miljoniem ASV dolāru. "Dridex" vīruss no neuzmanīgiem datora lietotājiem izkrāpj internetbankas datus, lai pēcāk no konta nozagtu naudu. Brīdinot par šo vīrusu, speciālisti ieteica neatvērt nedrošus vēstuļu pielikumus.

Tāpat iepriekš ziņots par vīrusiem, kas sastopami "Facebook", piemēram, septembrī šī sociālā tīkla latviski runājošo lietotāju vidū strauji izplatījās vīruss, kuru "saķēra" tie, kuri vēlējās uzzināt sava profila apmeklējuma statistiku. "Sociālo tīklu gadījumā nevajag būt lētticīgiem, ir bijuši gadījumi, kad sola parādīt "Facebook" profila apmeklētāju statistiku un lietotājam piedāvā klikšķināt uz dažādām inficētām saitēm, lai gan ''Facebook'' jau sen oficiāli paziņojis, ka neatklās profilu skatījumu statistiku," pauda Amberga.

Savukārt cits vīruss, par kuru upuri šī gada sākumā kļuva arī Rīgas mērs Nils Ušakovs, izplatīja saites uz video klipiem ar pornogrāfisku saturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!