Foto: DELFI

Pirmdien Barselonas izstāžu centrā durvis vēra gada nozīmīgākais mobilās pasaules notikums – "Mobile World Congress". Tā ir izstāde, kurā ierīču ražotāji, pakalpojumu sniedzēji un izstrādātāji atrāda savus jaunākos sasniegumus medijiem, potenciālajiem sadarbības partneriem un citiem interesentiem. Izstādē piedalās teju visi zināmākie ar mobilajam tehnoloģijām saistītie uzņēmumi, taču kā jau vienmēr ar savu klātbūtni nepagodina "Apple".

Izstādes ietvaros, vai neilgi pirms tās, savas jaunās ierīces atrāda populārāko viedtālruņu ražotāji. Jaunumus demonstrē "Samsung", LG, "Sony", "Microsoft", HTC, "Huawei", ZTE, "Lenovo", "Asus" un daudzi citi. Lielākoties dominē piecu un vairāk collu viedtālruņi, taču nav problēmu atrast arī sešu un pat septiņu collu telefonus. Krietni vājāks ir mazo telefonu klāsts - tiem, kas pieraduši pie četrcollīgu ekrāniem, šķiet nāksies samierināties ar būtiski zemākas veiktspējas ierīcēm.

Arī šogad neizpaliek jauni planšetdatori, taču galveno uzmanību ražotāji vērš uz viedpulksteņiem. Tie ir, vai pavisam drīz būs, pieejami dažādos izmēros, krāsās un korpusos, taču galvenokārt dominē tikai trīs formātu displeji - lielāks četrstūris, mazāks garens četrstūris un šīgada aktualitāte - aplis. Lielākoties apaļie un garenie viedpulksteņi izskatās (un darbojas) ļoti līdzīgi.

Pie viedpulksteņu izstrādes ķērušies ne tikai jau ierastie mobilo ierīču ražotāji, bet arī citi tehnoloģiju un stila zīmoli. Vērienīgu viedpulksteņu klāstu prezentēja navigācijas iekārtu ražotājs Garmin. Pāris modeļus demonstrēja arī stilīgo apģērbu tirgotāji Guess. Praktiski neaptveramus pulksteņu daudzumus uz izstādi bija atveduši neskaitāmie Šeņdžeņas uzņēmumi, kas izmisīgi cenšas atrast sadarbības partnerus citur pasaulē.

Joprojām interesentus meklē "Firefox" autori. Telefoni ar "Firefox" operētājsistēmu gan vairs nav jaunums, taču tie joprojām nav sasnieguši būtisku popularitāti. Ar vairākiem modeļiem šogad klajā nāca arī "Ubuntu" OS izstrādātāji. Šie telefoni īpaši patiks šis "Linux" operētājsistēmas faniem, taču diez vai būs piemēroti "parastajam" lietotājam.

Izstāde turpināsies vēl trīs dienas, kuru laikā notiks dažādas prezentācijas, konferences un individuālas tikšanās. Izstāde izvietota astoņās hallēs, kurās atrodas vairāk kā 1900 stendu. Pērn MWC apmeklēja 85 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!