Foto: DELFI
Rīgā reģistrētā informācijas tehnoloģiju kompānija SIA "Baltic Technology Group" izveidojusi pirmo Baltijā radīto interneta kriptovalūtas "Bitcoin" maiņas aparātu, sarunā ar "Delfi" pavēstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Pēteris Kokovkins.

"Mēs esam programmētāji, galvenokārt finanšu sektorā, tad nu mums šāds eksperiments ar "Bitcoin" šķita loģisks un saprotams. Programmatūru diezgan ātri uztaisījām un arī savācām vajadzīgos dzelžus, visu to salikām kopā, izstrādājām dizainu un tagad tā kaste ir gatava," sarunā ar "Delfi" stāsta Kokovkins, kurš paskaidro, ka maiņas aparātā būs iespējams apmainīt eiro pret "Bitcoins" kriptovalūtu un otrādi.

Pagaidām, kā norāda kompānijas pārstāvis, šāds aparāts, kas ražots Kalifornijā, ir tikai Narvā, līdzīgs esot Tallinā, bet Lietuvā pagaidām darbojās tikai kriptovalūtas maiņas punkti.

Tāpat uzņēmuma pārstāvis norāda, ka Lietuvas elektronisko maksājumu uzņēmums "Mister tango" izrādījis interesi par Rīgā radīto aparātu un jau to apskatījis, apsverot iespēju uzsākt sadarbību.

"Cena? Pagaidām nevaram to nosaukt precīzi, bet tā būs konkurētspējīga ar pasaules tirgus līderiem "Lamassu" un "Robocoin". Katrā gadījumā prototipa izveide mums izmaksāja vairākus desmitus tūkstošus eiro," sacīja Kokovkins.

Latvijā uzņēmums cer pārdot divus vai trīs aparātus, taču vispirms tam, kā skaidro Kokovkins, jāatrod kompānija, kas būtu gatava šos aparātus izmantot, tāpat vēl jāprecizē likumiskais ietvars, kā tieši Latvijā šos aparātus varētu izmantot. Lielākas cerības un galveno uzsvaru gan kompānija plāno likt uz starptautisko tirgu.

"Varam reģionā piedāvāt aparāta izgatavošanu un apkopi, taču skatāmies arī Eiropas virzienā. Ķīna ir viens no variantiem, tur lētāk varētu izgatavot tehniskās detaļas, bet programmētāji tādā gadījumā paliktu mūsu," nākotnes ieceres klāsta Kokovkins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!