Foto: LETA

AS "Latvijas Mobilais Telefons" (LMT) Latvijas Universitātes jaunajā Dabaszinātņu centrā Torņakalnā uzstādījis pirmo ar 5G tehnoloģiju savietojamo mobilo sakaru bāzes staciju Latvijā, informēja uzņēmumā.

LMT sadarbībā ar telekomunikāciju tīkla infrastruktūras ražotāju "Nokia" plāno būt starp pirmajiem 5G ieviesējiem Eiropā un, kā norādījis LMT prezidents Juris Binde, ir simboliski, ka pirmā ar 5G savietojamā bāzes stacija atrodas Latvijas Universitātē — augstskolā ar spēcīgu akadēmisko un pētniecisko tradīciju.

"Latvijas kā viedvalsts attīstības pamatā ir gudri cilvēki, inovatīvas tehnoloģijas un spēcīgas partnerības labu ideju īstenošanai. Šogad turpināsim uzstādīt arvien jaunas, 5G ieviešanai gatavas bāzes stacijas visā Latvijā," sacījis Binde.

5G tiek uzskatīts par dzinējspēku jaunajai industriālajai revolūcijai, kas palīdzēs automatizēt sarežģītus uzdevumus. "Nokia" vienojās ar LMT par partnerību 5G tehnoloģijas attīstībā un testēšanā. Partnerības ietvaros šā gada janvārī LMT jau ieviesis jaunās paaudzes mobilo lietu interneta tīklu visā Latvijā. LMT sadarbojas ar Rīgas Tehnisko universitāti 5G tehnoloģiju izpētes un lietojamības modeļu veidošanā.

"Delfi" jau ziņoja, ka Latvijā VAS "Elektroniskie sakari" ir atbildīga par radiofrekvenču piešķiršanu un uzraudzību, un sākusi darbu pie frekvenču joslu apzināšanas 5G mobilo sakaru vajadzībām. Vienotu 5G tīklu Eiropā paredzēts ieviest līdz 2020. gadam.

Ziņots, ka LMT grupas apgrozījums pagājušajā gadā bija 190 miljoni eiro, kas ir par 6% vairāk nekā 2015. gadā, savukārt grupas tīrā peļņa bija 22,3 miljoni eiro.

LMT ir vecākais Latvijā strādājošais mobilo sakaru operators. Pašlaik operatora īpašnieki ir "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (23%), "Lattelecom" (23%), Latvijas valsts Satiksmes ministrijas personā (5%), kā arī skandināvu "TeliaSonera" (49%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!