Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Uzreiz pēc Valentīndienas "Fujifilm" sarīkoja svētkus fotogrāfiem, prezentējot savu jaunāko fotokameru X-H1. Tā turpina X sērijas kameru iesāktās tradīcijas, bet tagad piedāvā arī būtiskus uzlabojumus video filmētājiem. Kamera kļuvusi lielāka un jaudīgāka nekā līdzšinējie "Fujifilm" aparāti. "Delfi" bija iespēja apskatīt un izmēģināt jauno kameru darbībā.

X-H1 izmanto to pašu 24,3 megapikseļu matricu, kas atrodama arī citās "Fujifilm" kamerās, taču ievērojami uzlaboti attēla procesora algoritmi, kas kamerai ļauj ātrāk un precīzāk noteikt fokusu arī tumšos apstākļos, kā arī uzņemt augstākas kvalitātes video. Būtiskas izmaiņas meklējamas kameras iekšpusē. Matricai pievienots krietni lielāks radiators, kas palīdz dzesēt uzņemot video, bet pati matrica tagad ir kustīga tā, nodrošina attēla stabilizāciju. Iekšējo attēla stabilizāciju (IBIS) var lietot arī komplektā ar optiski stabilizētajiem objektīviem. Atkarībā no izvēlētā objektīva, X-H1 spēj attēlu stabilizēt līdz pat 5,5 soļiem.

Izmaiņas veiktas arī slēdža mehānismā, kas, izmantojot cita veida atsperi, būtiski samazina iekšējās vibrācijas un troksni. Bezspoguļa kameras parasti ir diezgan klusas, taču X-H1 slēdzis ir vēl krietni klusāks un tas netraucēs, fotografējot īpaši klusā vidē. Protams, pilnīgi bez skaņas iespējams fotografēt, izmantojot elektronisko slēdzi, kas ļauj uzņemt attēlus ar slēdža ātrumu līdz pat 1/32000.

Jaunā kamera ir biezāka un platāka nekā X-T kameras. To ir vieglāk noturēt un lietot ar vienu roku. Kameras augšpusē atrodamas tās pašas ISO un slēdža regulēšanas ripas kas citās "Fujifilm" kamerās, taču nav atrodama ekspozīcijas kompensācijas ripa. Tās vietā parādījies "e-ink" displejs, kas rāda būtiskāko informāciju arī tad, kad kamera ir izslēgta. Ekspozīcijas kompensācija veicama līdzīgi kā spoguļkamerās – nospiežot īpašu podziņu un grozot multifunkcionālo ripu kameras priekšpusē vai aizmugurē. Daļa fotogrāfu, kam bija iespēja izmēģināt šo kameru, gan uzskata, ka šāds risinājums būtiski samazina lietošanas ērtumu.

Trīs collu lielais ekrāns, kas grozāms uz augšu, leju un sāniem, tagad ir aprīkots ar skārienjutīgo virsmu, kas ļauj mainīt uzstādījumus, iestatīt fokusu un uzņemt attēlus pieskaroties ekrānam ar pirkstu.

Kameras ISO diapazons ir 200-12800, attēlu uzņemšanas ātrums 8 kadri sekundē (11 izmantojot papildus akumulatorus, 14 ar elektronisko slēdzi).

Ja fotografēšanas uzlabojumi ir nelieli, tad video uzņemšas spējas ir ļoti būtiski uzlabotas. Kamera spēj uzņemt Full HD video ar līdz pat 120 fps, savukārt 4K ar 24 un 30 fps, taču tagad iespējams izvēlēties ieraksta kvalitāti – 50, 100 vai 200 Mbps. Turklāt video iespējams uzņemt F-log formātā pa tiešo atmiņas kartē, neizmantojot ārējo ierakstītāju. Tiem, kas nevēlas veikt video krāsu korekciju, "Fujifilm" piedāvā īpaši video pielāgotu jaunu filmu simulāciju "Eterna". Tai ir izteikti brūnganie toņi un palielināts dinamiskais diapazons saglabājot vairāk detaļas gaišajos un tumšajos reģionos. Protams, šo "filmu" iespējams izmantot arī fotografējot. Galerijā pievienotie foto uzņemti tieši "Eterna" režīmā.

Lietošanā X-H1 ir ļoti līdzīgs X-T2, taču, kā jau minēts, to ir ērtāk noturēt, pateicoties izteiktākam rokturim. Kamerai pieejams arī vertikālais rokturis ar papildus diviem akumulatoriem un vadības pogām. Tas nodrošina ātrāku attēlu uzņemšanu nepārtrauktajā režīmā un garāku video ieraksta laiku. Tomēr normālā lietošanas režīmā vajadzība pēc tā ir minimāla, ņemot vērā, ka tas būtiski palielina kameras izmēru un svaru, tā mazinot vienu no bezspoguļa kameras priekšrocībām.

Pēc jebkuras citas kameras, paņemot rokās X-H1 neizbēgami šokēs klusais slēdzis. Tas nebeidz pārsteigt arī pēc tūkstošiem kadru uzņemšanas. Tāpat jāpierod arī pie slēdža pogas jutības – to var ļoti viegli nospiest nejauši un krājumā iegūt neplānotus kadrus. Kamerai ir divi atmiņas karšu sloti, abi atbalsta īpaši ātrās UHS-II atmiņas kartes. Attēlus saglabāt var sekvenciāli - vispirms ierakstīt vienā kartē, tad otrā, vai arī automātiski dublēt vai dalīt atsevišķās kartēs JPG un RAF failus.

Ja neņem vērā matricas stabilizāciju, fotogrāfiem būtiskas atšķirības starp X-T2/X-Pro2 un X-H1 nebūs. Kamerai ir mazliet labāks autofokuss, taču uzlabojumi nav tik būtiski, lai pamatotu kameras maiņu. Galvenokārt X-H1 uzrunās tos, kas paralēli fotografēšanai bieži uzņem video. Uzlabotās ieraksta iespējas, kvalitātes režīmi un iespēja ierakstīt F-log ļaus kameru lietot arī profesionāļiem. Jo īpaši komplektā ar "Fujinon" MK sērijas kino objektīviem.

Ja "Fujifilm" turpinās aizsāktās tradīcijas apdāvinot vecākas kameras ar būtiskiem programmatūras uzlabojumiem, arī X-T2, X-Pro2 un varbūt pat X-E3 kameras drīzā nākotnē iegūs autofokusa uzlabojumus un Eterna filmu simulāciju.

Jaunā kamera Eiropas tirgū būs pieejama jau martā. Tās cena tiek solīta ap 1899 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!