Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Otrdien vērienīgā pasākumā Londonā Ķīnas "Huawei" prezentējis savas jaunākās ierīces, no kurām būtiskākais jaunums ir "Mate" sērijas flagmanis "Mate 20 Pro". Šis ir pirmais uzņēmuma viedtālrunis, kas aprīkots ar īpaši plata leņķa fotokameru. Turklāt portālam "Delfi" bija ekskluzīva iespēja šo jauno modeli izmēģināt vēl pirms tā prezentācijas.

Tālrunis ir aprīkots ar 6,39 collu ekrānu ar 3120x1440 pikseļu izšķirtspēju. Neskatoties uz lielo ekrāna diagonāli, tālruni ir salīdzinoši viegli noturēt rokās, jo tā ekrāna formāts ir šaurs un garš ar minimālām apmalēm, turklāt ekrāna malas ir viegli nolocītas.

Kā jau ierasts pēdējā laikā – ekrāna augšpusē ir "robs", kurā atrodas "selfiju" kameras un tagad arī "dziļuma" sensors, kas nodrošina labāku un drošāku sejas atpazīšanu.

Jaunums drošības jomā ir arī pirkstu nospiedumu lasītājs, kas iebūvēts zem ekrāna – tieši zem stikla. Šī ir samērā jauna tehnoloģija, un diemžēl jāatzīst, ka tas vēl nedarbojas tik pat uzticami kā "parastie" pirkstu lasītāji. Iezīmētajai vietai uz ekrāna ir ļoti mērķtiecīgi jāuzliek pirksts, nepietiek ar vienkāršu, ātru pieskaršanos.

Telefonu darbina "Huawei" pašu izstrādātais "Kirin 980" procesors, kas šogad vairāk nekā jebkad aprīkots ar "mākslīgo intelektu" (MI). Ražotājs uzsver, ka MI caurvij teju visas telefona darbības, tā cenšoties izdabāt lietotāja vēlmēm.

Būtiski uzlabojumi skāruši arī bateriju. Tās ietilpība ir 4200 mAh un tā aprīkota gan ar īpaši ātro uzlādi, gan ar bezvadu uzlādi. Pieslēgts pie vada, tālrunis spēj vien 30 minūtēs uzlādēt līdz pat 70%. Savukārt ar bezvadu uzlādes sistēmu iespējams ne vien uzlādēt pašu tālruni, bet vajadzības gadījumā tālrunis pats var kalpot par uzlādes ierīci, piemēram, citam telefonam.

Iespējams, zīmīgākā šī modeļa īpatnība ir tā kameras. Šis ir pirmais "Huawei" viedtālrunis, kas aprīkots ar īpaši plata leņķa fotokameru. Ja pie "teleobjektīviem" telefonos esam jau pieraduši, tad platleņķu kameras vēl ir samērā jauna lieta. "Mate 20 Pro" iebūvēta 20 megapikseļu F2,2 platleņķa kamera ar 16 mm ekvivalentu lēcu. Standarta kamera aprīkota ar 40 megapikseļu matricu un F1,8, bet telekamera ar 8 megapikseļu matricu, F2,4 un optisko stabilizāciju.

Jaunā platleņķa kamera piedāvā tās pašas automātiskās un manuālās bildēšanas funkcijas, kas pieejamas "parastajai" kamerai, ieskaitot fotografēšu RAW formātā. Viena no lielākajām problēmām platleņķu objektīviem ir ģeometriskais izliekums, kas rada tā saucamo mucas efektu, kad taisnās līnijas kadru malās kļūst ieliektas. "Huawei" šo problēmu ir ļoti veiksmīgi atrisinājis gan ar lēcu, gan programmatūrisko korekciju palīdzību. Šeit droši vien talkā nākuši "Leica" eksperti.

Kamera, protams, ir tā vieta, kur mākslīgā intelekta klātbūtni var izjust visvairāk. Ieslēdzot uzstādījumos "AI" palīgu, kamera spēs atpazīt daudz un dažādus kadrus un pielāgot kameras uzstādījumus. Ražotājs min, ka ierīce spēj atpazīt pat 1500 dažādas ainas, piemēram, rudens lapas, mājdzīvniekus, saulrietus utt. Par telefona spēju atpazīt ainas un objektus var vien nobrīnīties, tomēr reizēm telefona izvēlētie uzlabojumi nešķiet pareizi. Piemēram, ieraugot saulrietu kamera nedaudz pastiprina krāsas, taču būtiski samazina kontrastu.

MI noder arī video režīmā, kur pieejami dažādi filtri, kas darbojas reālajā laikā. Piemēram, iespēja automātiski atpazīt cilvēkus un tikai tos atstāt krāsainus, bet fonu padarīt melnbaltu.

Vairākas izmaiņas skārušas arī jaunāko "Android" operētājsistēmas "Huawei" versiju "EMUI 9". Vietām uzlabota tās lietošanas vienkāršība un ieviestas citas jaunas opcijas. Piemēram, datora režīms, tagad iespējams arī ar bezvadu savienojumu izmantojot jebkuru "Miracast" savietojamu monitoru.

Dažas OS opcijas ķīnieši nav kautrējušies aizgūt arī no lielā konkurenta "Apple". Piemēram, aplikāciju pārslēgšanas režīms tagad izskatās gluži tāds pats kā "iPhone" vidē ar horizontāli ritināmu logu sarakstu. Tāpat praktiski pilnībā nokopēta "Screen time" funkcija, kas nosaukta par "Digital balance". Tā mēra lietošanas paradumus un aplikācijās pavadīto laiku ar iespēju uzstādīt ierobežojumus.

"Mate 20 Pro" ir piedzīvojis būtiskus uzlabojumus un ievērojami atšķiras no pērnā gada modeļa gan ar savu izskatu, gan funkcionalitāti. Tas kļuvis ērtāks un modernāks. Tam ir viens no lielākajiem akumulatoriem un tagad arī bezvadu uzlādes iespēja. Lai arī daži risinājumi šķiet nepilnīgi, nav šaubu, ka šis "Huawei" ietekmēs dārgo tālruņu tirgu.

Latvijas tirgū "Huawei Mate 20 Pro" būs pieejams no novembra, un tā ražotāja ieteicamā cena būs 999 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!