Foto: AFP/Scanpix
Japānas mikroshēmu ražotājs "Renesas Electronics" par 3,6 miljardiem ASV dolāru (3,2 miljardiem eiro) iegādāsies ASV mikroshēmu uzņēmumu "Intersil", otrdien paziņoja abas kompānijas, kas cenšas iekarot pievilcīgo autobūves tirgu.

"Renesas", kas ir viens no pasaulē lielākajiem automobiļu mikrovadības mikroshēmu ražotājiem, paziņoja, ka maksās 22,5 ASV dolārus (20 eiro) par katru konkurenta akciju, kas ir par 14% vairāk nekā akciju vērtība pirmdienas tirdzniecības sesijas noslēgumā.

Abu kompāniju kopējie gada ieņēmumi varētu sasniegt 7,18 miljardus ASV dolāru (6,4 miljardus eiro).

"Intersil" produktu klāstā ir mikroshēmas, kas vada automašīnu ar hibrīda un elektrisko dzinēju akumulatoru voltāžu, salona kameras un ekrānus. Kalifornijā bāzētā kompānija pērn strādājusi ar 520 miljonu ASV dolāru (463 miljonu eiro) ieņēmumiem.

Savukārt Japānas kompāniju "Hitachi", "Mitsubishi Electric" un NEC mikroshēmu atzaru apvienošanas rezultātā izveidotā "Renesas" cenšas atgūties pēc vairākus gadus ciestiem zaudējumiem, kuru dēļ kompānija īstenoja plašu restrukturizāciju, cita starpā likvidējot darbvietas un slēdzot rūpnīcas.

Kompānija, kuras klientu vidū ir autoražotāji "Toyota" un "Ford", iepriekšējā finanšu gadā, kas noslēdzās martā, strādāja ar peļņu. Tas bija otrais finanšu gads pēc kārtas, kurā kompānija guva peļņu pēc tam, kad iepriekšējos piecos gados kopumā tās zaudējumi sasniedza 400 miljardus ASV dolāru (356 miljardus eiro).

Japānas pusvadītāju sektors pēdējo gadu laikā ir cietis no liela satricinājuma, jo kompānijas izjūt sīvu konkurenci no ārvalstu uzņēmumu puses, kas piedāvā lētāku produkciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!