Foto: Shutterstock
Pasaulē ir vairāk nekā divi miljardi cilvēku, kuriem ir ierobežota piekļuve dažādiem finanšu pakalpojumiem, jo nav pieejama uzticama informācija par šo cilvēku kredītvēsturi vai ieņēmumiem, tāpēc Latvijā tiek radīts runas analīzes rīks "Toneboard", kas atrisinās šo un vēl citas ar finanšu iestāžu klientu radīto risku novērtēšanu saistītās problēmas, sacīja viens no "Toneboard" autoriem Mārtiņš Vaivars.

Viņš skaidroja, ka attīstītākās valstīs, kurās ir labāka finanšu pakalpojumu infrastruktūra, šāda problēma nav tik izteikta, tāpēc "Toneboard" varētu noderēt citos veidos, piemēram, apdrošināšanā. "Kad cilvēki zvana uz apdrošināšanas kompāniju un piesaka apdrošināšanas gadījumu, to vidū ir diezgan daudz krāpnieku. "Toneboard" palīdzētu pamanīt šādas situācija," sacīja Vaivars.

Taujāts, cik "Toneboard" risinājums ir uzticams, Vaivars atklāja, ka dažādos pilotprojektos panākta precizitāte, kas ir vienlīdzīga ar citām finanšu iestāžu izmantotajām analīzes metodēm - dažādām datubāzēm, kredītvēsturēm, anketām. "Esam pierādījuši, ka runas analīze ir vienlīdz spēcīgs instruments, kā klasiskie risku novērtēšanas avoti," uzsvēra Vaivars.

Viņš skaidro, ka "Toneborad" risinājums ir kombinācija starp dažādiem atvērtā koda risinājumiem un pašu inovācijām. "Otrs "Toneboard" līdzdibinātājs Vladimirs Murevičs šogad beidza doktorantūru Oksfordas universitātē, viņš ir daudz ko uzbūvējis. Tāpat lielu ieguldījumu devuši citi darbinieki," atzina Vaivars.

Runājot par nākotni, Vaivars pauda cerību, ka tuvāko trīs gadu laikā šādu risinājumu savos procesos iekļaus liela daļa Eiropas finanšu institūciju.

Ideja par šādu risinājumu radusies gada sākumā, bet juridiski SIA "Toneboard" dibināts oktobrī. 50,04% uzņēmuma pieder Vaivaram, bet 49,96% - Murevičam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!