Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Singapūras Nanjangas Tehnoloģiju universitātes zinātnieki publiskojuši video, kā viņu radīts robots spēj salikt pazīstamā mēbeļu tirgotāja IKEA krēslu astoņās minūtēs un 55 sekundēs, vēsta "Business Insider". Pirms tam gan viņam bija nepieciešamas vairāk nekā 11 minūtes plānošanai.

Robots radīts, lai demonstrētu iespējas veikt smalkas manipulācijas. Tā ir robotikas joma, kurā nepieciešama robotizētu pirkstu un roku precīza spēka un kustību kontrole.

Robots notiekošo redz ar trīsdimensionālu kameru, bet tā rokām ir sešas mehāniskas locītavas un paralēli satvērēji objektu paņemšanai. Pie plaukstas locītavām ir piemontēti spēka sensori, kas nosaka, cik stipri pirksti satver un cik spēcīgi virza objektus, lai tos savienotu.

Krēsla daļas zinātnieki sākotnēji izvietoja uz grīdas, lai imitētu to, kā cilvēki parasti sāktu IKEA mēbeļu salikšanu. Robotam bija nepieciešamas 11 minūtes un 21 sekunde, lai tas patstāvīgi izplānotu krēsla salikšanu, bet trīs sekundes, lai uzņemtu detaļu trīsdimensionālos attēlus, pirms tas ķērās pie darba.

Viens no komandas lielākajiem izaicinājumiem bija izstrādāt iespēju robotam kontrolēt, cik daudz spēka tas izmantos, lai satvertu un savietotu detaļas. Šī tehnoloģija vispirms tika izmēģināta 2015. gadā, taču toreiz robots vēl nebija spējīgs izpildīt uzdevumu.

Kopumā viss process no plānošanas līdz krēsla salikšanai tika paveikts mazāk nekā 20 minūtēs. Zinātnieki atzīmē, ka cilvēki to nespētu paveikt tik ātri.

Projekta vadītājs profesors Hems Huans Čongs norāda, ka robots ir labi sagatavots veikli izpildīt dažādus uzdevumus. "Tas, kā esam uzbūvējuši robotu - no satvērējiem un locītavām līdz spēka sensoriem –, ļauj tam manipulēt ar objektiem gluži, kā to darītu cilvēks" norāda Čongs.

"Business Insider" raksta, ka zinātnieku nākamais darbs ir līdzīgus robotus pielāgot darbam dažādās industrijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!