Foto: LETA

Gada nogalē Latvijas Mobilais Telefons (LMT) apkopojis informāciju, kā 5G tehnoloģijas nākotnē mainīs mūsu ikdienu.

Visā pasaulē 2017. gada laikā arvien skaļāk izskanēja ziņas par 5G attīstības progresu. LMT pēc portāla "Delfi" lūguma apkopojis informāciju, kā 5G tehnoloģijas nākotnē mainīs mūsu ikdienu.

Uzņēmums arī informē, ka uzstādījis rekordlielo 930 megabitu sekundē (Mbps) ātrumu mobilā interneta veiktspējas testos reālā LMT tīklā. Ziņots, ka arī "Tele2" īstenojis 5G interneta ātruma testus.

Jaunas pārvietošanās iespējas

Foto: Picjumbo

5G ieviešana būs pamatnosacījums, lai autonomie vai daļēji autonomie automobiļi līdz ar transporta plūsmu, viedo luksoforu vadības un stāvvietu meklēšanas risinājumiem kļūtu par mūsu ikdienu, stāsta LMT pārstāvji.

Viņi stāsta, ka 2030. gadā pasaulē varētu būt vairāk nekā divi miljardi auto, gandrīz uz pusi vairāk nekā šobrīd. Daļa no tiem būs bezpilota auto. Brauciena laikā varēsim nodot kontroli automašīnai un veltīt šo laiku, piemēram, darbam, filmai vai grāmatas lasīšanai. Paši sēdīsimies pie stūres tikai tad, kad tam būs īstais noskaņojums.

Auto, kā uzskata kompānija, spēs orientēties satiksmē, izvēlēties ātrāko maršrutu vai atrast brīvu stāvvietu, līdz ar to padarīs satiksmi ievērojami drošāku un ietaupīs naudu, ko tērējam degvielai. Tomēr, lai bezpilota auto potenciāls tiktu pilnībā izmantots, tiem nepieciešams ne tikai uztvert vidi, bet ar to arī sazināties. Te talkā nāks 5G tīkls un lietu internets, kas ļaus auto jau iepriekš saņemt signālus reāllaikā par satiksmes intensitāti, brīvām stāvvietām, luksoforiem, slēgtām dzelzceļa pārbrauktuvēm.

Izpētīts, ka lielāko daļu sastrēgumu varētu izskaust, ja, iedegoties zaļajam signālam luksoforā, visi auto sāktu braukt vienlaicīgi. Tāpat satiksmi ievērojami uzlabotu punktuāla noteikumu ievērošana un superātra reakcija, ko nodrošina bezpilota auto un 5G tīkls. Rodoties neparedzētai situācijai, auto milisekundes laikā spēj reaģēt un sākt bremzēšanu iepretim cilvēkam nepieciešamajai sekundei, kuras laikā mašīna var nobraukt vēl piecus, desmit un pat vairāk metru — atkarībā no mašīnas braukšanas ātruma.

"Līdz 2030. gadam vēl tāls ceļš, bet jau šobrīd LMT sadarbībā ar partneriem Latvijā veido savienoto auto tehnoloģiju testu trasi, kur gan pētniekiem, gan auto ražotājiem, gan dažādu tehnoloģiju izstrādātājiem no Latvijas un ārvalstīm būs iespēja reālā pilsētas vidē testēt šo tehnoloģiju izmantojumu. LMT bezpilota testa auto jau ripo Rīgas ielās, tiesa – pagaidām vēl stingrā vadītāja kontrolē," norāda kompānijā.

Savienoto auto un transporta plūsmu vadības tehnoloģijas ietver ļoti plašu risinājumu klāstu - no autovadītāju atbalsta sistēmām līdz pilnīgi autonomiem auto, transporta plūsmu un viedo luksoforu vadības risinājumiem un viedajām stāvvietām. Turklāt savienoto auto tehnoloģijas ir izmantojamas ne tikai pilsētvidē, bet arī loģistikā, celtniecībā un citur, kur ir nepieciešama transportlīdzekļu, kravu pārkraušanas iekārtu vai citas tehnikas izmantošana cilvēku, produktu, ierīču, izejmateriālu pārvietošanai.

Ērtāka sadzīve

Foto: LETA

Lielu daļu mūsu ikdienas dzīves aizņem dažādi sīkumi, ar kuriem nākas nodarboties, pat negribot. Mājas darbi un iepirkšanās paņem laiku, kuru mēs varētu pavadīt ar ģimeni, draugiem vai gluži vienkārši atpūšoties pēc garas darba dienas. Arī šeit 5G un visaptverošs lietu internets pavērs pilnīgi jaunas iespējas, uzskata LMT.

"Tie, kuri kādreiz piedzīvojuši veļas mazgāšanu ikdienā ar rokām, piekritīs, ka automātiskās veļas mašīnas izgudrošana bija viena no izcilākajām sadzīves inovācijām. Tagad ir izgudrots skapis, kurš veļu prot sašķirot, izmazgāt, izgludināt un sakārtot plauktos... Aprēķināts, ka dzīves laikā tas ietaupa 9000 stundu jeb nedaudz vairāk nekā veselu gadu mūsu laika," stāsta kompānijas pārstāvji.

Jau drīzumā, kā paredz LMT, varēsim uzdot savai viedajai mājai un ierīcēm mūsu vietā no veikala pasūtīt pārtiku, saņemt ieteikumus sabalansētam uzturam atbilstoši mūsu ikdienas paradumiem un daudz ko citu. Viedā māja ieteiks mums labākos ceļojumu galamērķus, izvērtējot un izvēloties ne tikai viesnīcas un apskates vietas ar labākajām atsauksmēm no citiem ceļotājiem, bet arī analizējot reālā laika tūristu daudzumu šajā vietā, ģimenes vajadzības un intereses. Atliks tikai izvēlēties un autorizēt savu viedierīci, lai tā pati iegādājas lidmašīnas biļetes, rezervē viesnīcas un transportu, kā arī parūpējas par citām ceļojuma detaļām. Atvaļinājuma laikā par mājsaimniecību parūpēsies mājas viedpalīgs — robots, kas notīra putekļus, pabaro mājdzīvniekus, izslauka un izmazgā grīdas un parūpējas par mitekļa drošību.

Krāšņāka izklaide

Foto: LETA

4K filmu ielāde pāris sekunžu laikā šobrīd varbūt šķiet saprotamākais, bet patiesībā būs pats mazākais ieguvums no 5G. Pateicoties 5G, jau pēc pieciem - desmit gadiem kinoteātros būsim nevis skatītāji, bet gan daļa no stāsta — varēsim nonākt darbības epicentrā, kļūt par vienu no filmas varoņiem, stāsta LMT pārstāvji.

"Ar bērniem dosimies 360 grādu virtuālās realitātes piedzīvojumā, kurā paši veidosim sava varoņa stāstu, bet, uzliekot austiņas un brilles, varēsim reāllaikā piedalīties karstākajā mūzikas festivālā otrā pasaules malā. Šādiem risinājumiem nepieciešama acumirklīga tīkla reakcija un spēja ļoti ātri iegūt un nodot datus, lai mūsu filmā vai spēlē nodrošinātu perfektu darbību un augstu kvalitāti," norāda kompānijā.

"Sporta notikumos milzīga nozīme ir atmosfērai, kopības sajūtai ar draugiem un faniem. Tehnoloģijas to neaizvietos, bet var palīdzēt spilgtināt izjūtas, piegādājot tūlītēju spēļu analīzes informāciju, ļoti augstas izšķirtspējas video un virtuālās realitātes risinājumus spilgtākajām epizodēm, iespējas balsot par labāko spēlētāju vai prognozēt rezultātu. Pirmās 5G iespēju demonstrācijas tiek solītas jau 2018. gada Ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, Dienvidkorejā," skaidro LMT.

Veselības aprūpe gan klātienē, gan attālināti

Foto: LETA

5G mainīs ne tikai mūsu sadzīvi un izklaidi, bet arī mūsu veselības aprūpi, uzskata LMT. Ārsts, kuram pieejami dati no pacienta viedtālruņa un valkājamajām viedierīcēm par pacienta temperatūru, pulsu kopš slimības sākuma, ar 4K kvalitātes kameru varēs apskatīt pacientu un noteikt diagnozi arī neklātienē, prognozē LMT. Tāpat uzņēmums prognozē, ka jau pēc dažiem gadiem ātrās palīdzības mašīna varēs nodrošināt video tiešraidi un reāllaika datus par pacienta veselības stāvokli slimnīcai, lai ārstiem nebūtu jāveic papildu izmeklējumi uz vietas.

"Starptautisks ārstu konsīlijs sarežģītos gadījumos varēs pieslēgties tiešsaistē sarežģītu operāciju laikā no jebkuras pasaules vietas, saņemt reāllaika datus par pacienta stāvokli un pat veikt attālinātas operācijas, izmantojot robottehnoloģijas. To nebūtu iespējams īstenot bez stabila tīkla, kas spēj pārraidīt lielu daudzumu datu," stāsta LMT.

Iespējams, ka roboti gados vecākiem cilvēkiem palīdzēs atrast pazudušas lietas vai atgādinās, kad nepieciešams iedzert zāles. Virtuālās realitātes risinājumi, kuri šobrīd pamatā tiek izmantoti izklaidei, pavērs jaunas pozitīvu emociju iespējas pacientiem, kuru veselības stāvoklis neļauj pārvietoties, — nokļūt Everestā, ienirt okeānā vai pabūt tropiskajos džungļos, pat neizejot no palātas.

Jaunas iespējas biznesā

Foto: LETA

5G jauda, kā stāsta LMT, ļaus masveidā ieviest lietu interneta un mākslīgā intelekta risinājumus biznesā, attīstīt robottehnoloģijas, virtuālās un papildinātās realitātes rīkus biznesam.

Arvien aktīvāk savu potenciālu biznesā piesaka dronu tehnoloģijas. "Pagaidām izplatītākais veids, kur Latvijā izmanto dronu risinājumus, ir teritorijas apsekošana, piemēram, lauksaimniecībā vai mežsaimniecībā. Drona iegūtie attēli ļauj novērtēt jaunaudžu kvalitāti, applūdušās teritorijas vai tamlīdzīgi, aiztaupot nepieciešamību cilvēkam pašam lieku reizi doties uz attālām vai grūti pieejamām vietām," norāda kompānijā.

Amerikā dronus jau pagājušā gada nogalē sāka izmantot pirkumu piegādei, piemēram, "Amazon". Šveicē testa režīmā droni pārvadā analīžu paraugus starp slimnīcām. DHL Vācijā izmanto dronus paku pārvadāšanai starp saviem pakomātiem vietās, kur ir apgrūtināta auto satiksme – kalnainajos apvidos un uz salām, kur kursē tikai prāmju satiksme. Savukārt Dubaijā pasažierus sāks pārvadāt dronu taksometri.

Arī LMT pašlaik attīsta dronu tehnoloģijas nelielu paku pārvadāšanai ierobežotās teritorijās. Šobrīd vēl notiek izpētes darbi dažādās nozarēs, bet, visticamāk, pavisam drīz būs iespējams redzēt dronu pakalpojumus arī darbībā.

5G — tuvāko gadu realitāte

Foto: Picjumbo

5G šobrīd ir tikai izstrādes stadijā, tomēr jau dažu tuvāko gadu laikā ļoti daudz kas no šeit ieskicētā jau varētu būt realitāte. Latvijai, kā uzskata kompānija, ir ļoti labas iestrādes mobilo sakaru infrastruktūrā, lai mēs būtu starp līderiem šo tehnoloģiju ieviešanā un izmantošanā.

"Dažs šajā attīstībā ieraudzīs iespēju, dažs — nobīsies. Tomēr, pirms sajūsmināmies vai šausmināmies par tehnoloģiju iespējām, jāatceras — tās ir tikai palīglīdzeklis, un cilvēka radošumu, uzņēmību, idejas un emocijas tās nespēj un nespēs aizvietot," vērtē uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!