Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pirmdien Kalifornijā "Apple" atklāja ikgadējo izstrādātāju konferenci WWDC, kas ierasti sākās ar jaunumu prezentāciju. Pieminētas tika četras galvenās programmatūru platformas – iOS, watchOS, tvOS un Mac OS – katrai tiekot pie dažādiem jaunumiem. Tomēr pretēji gaidītam "Apple" neizziņoja pilnīgi nekādus jaunumus pašu ierīču jomā.

iOS – viedtālruņu un planšetdatoru operētājsistēma, kas būs pieejama rudenī, ir kļuvusi būtiski ātrāka, īpaši uz vecākām ierīcēm. "Apple" sola pat divreiz lielāku aplikāciju atvēršanās ātrumu nekā līdz šim. Tas noteikti priecēs daudzus, kuru ierīces iepriekšējā OS versija padarīja lēnākas.

Jaunajā OS uzlabota "Facetime" videozvanu iespēja. Turpmāk varēs sarunāties ar vairākiem cilvēkiem vienlaicīgi – līdz pat 32.

Liela daļa laika prezentācijā tika veltīta kustīgajām sejiņām. Rudenī prezentētie "Animoji" tagad tikuši pie jauniem tēliem – spociņa, koalas, tīģera un dinozaura. Zvēriņu pulkam klāt nākusi arī iespēja izveidot cilvēka sejiņu, kuru lietotājs var pielāgot teju bezgalīgi. Līdzīgu risinājumu savos jaunākajos tālruņos piedāvā arī sīvākais konkurents "Samsung".

Ja jauni "ķinķēziņi" bija sagaidāmi, tad ar vienu jaunumu gan "Apple" pārsteidza daudzus. Turpmāk pieslēdzot tālruni automobilim ar "CarPlay" atbalstu, maršruta navigācijai būs iespēja izmantot arī "Waze" aplikāciju. Līdz šim tas bija būtisks trūkums, kā dēļ daudzi atteicās izmantot "CarPlay".

Lai mazinātu lietotāju un it īpaši bērnu atkarību no mobilajām ierīcēm, "Apple" piedāvās iespēju precīzi uzskaitīt laiku un darbības, kas veiktas ar viedtālruni vai planšetdatoru. Turklāt būs iespēja uzstādīt laika limitu konkrētām aplikācijām un darbībām. Piemēram, ierobežot sociālo tīklu lietošanu, bet atļaut mācību aplikāciju izmantošanu.

Viedpulksteņa OS papildināta ar iespējam izaicināt uz fitnesa dueli draugus un ar interesantu rācijas režīmu, kas ļauj "Apple Watch" lietotājiem savstarpēji sarunāties.

"Mac" datoru operētājsistēma, kas ieguvusi nosaukumu "Mojave", tikusi pie dažiem jaunumiem, no kuriem vizuāli pamanāmākais ir tumšais režīms. Tajā visi aplikāciju logi būs melni, tādējādi uzlabojot lietotāja spēju koncentrēties veicamajam darbam. Uzlabota arī failu pārvaldība un ieviesta iespēja automātiski sakārtot "Desktop" virsmu.

Lietotājiem pagaidām mazāk interesanta, bet izstrādātājiem būtiska ir jaunās "Mac OS" un iOS savietojamība. Viedtālrunim izstrādātās aplikācijas turpmāk varēs viegli pielāgot arī datora videi. Tas paver iespēju stagnējošajai "Mac" pasaulei iegūt daudz jaunas aplikācijas.

Pretēji gaidītajam "Apple" neizziņoja nekādas jaunas ierīces vai tiešsaistes pakalpojumu uzlabojumus.

Pēdējās paaudzes "Macbook Pro" klēpjdatoriem ir būtiskas problēmas ar klaviatūru – pat niecīgs puteklis var padarīt taustiņus nelietojamus, kas nozīmē pilnu klaviatūras maiņu. Daudzi cerēja uz kādu jaunumu šajā jomā, tomēr "Apple" šo likstu vispār nepieminēja.

Tāpat nekādi jaunumi netika izziņoti par "iCloud" mākoņservisu. Kopš tā ieviešanas lietotājiem bez maksas ir pieejami vien pieci gigabaiti diska vietas, kas mūsdienās ir apbrīnojami maz. Tika izteikti minējumi, ka beidzot "Apple" palielinās šo apjomu. Tomēr arī šī joma palika bez izmaiņām.

Šī bija jaunumiem skopākā "Apple" prezentācija pēdējo gadu laikā. Atliek vien minēt, vai tas ir tāpēc, ka uzņēmuma aptrūcis ideju, vai arī tas vairāk laika velta lietotājam neredzamo lieto sakārtošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!