Foto: LETA
Janvāra beigās pēc domstarpībām attīstības finanšu institūcijas "Altum" paspārnē esošajā startapu kopienas projektā "Labs of Latvia" no darba aizgājuši vairāki šī projekta veidotāji. Darbu pameta arī projektu vadītāja Jekaterina Zaiceva (redzama fotogrāfijā), kura nu kopā ar domubiedriem izveidojusi un trešdien, 9. martā, atklās Latvijas "Start-up" uzņēmumu asociāciju.

Jaunās organizācijas mērķi ir attīstīt Latvijas startapu uzņēmumu ekosistēmu, popularizēt startapu kustību Latvijā un pasaulē, aizstāvēt tās intereses un sekmēt savstarpējo cieņu un sadarbību startapu uzņēmumu starpā, portālam "Delfi" skaidroja asociācijas valdes priekšsēdētāja Zaiceva.

Kā iepriekš vēstīja portāls "Kursors.lv", Zaiceva ar kolēģi Mariju Odinecu "Altum" izveidoto projektu pametušas, jo uzskatījušas, ka "Labs of Latvia", kura mērķis ir apvienot Latvijas startapu kopienu un padarīt to zināmāku starptautiskā līmenī, vairāk nodarbojas ar "Altum" mārketingu, nevis sniedz ieguldījumu startapu ekosistēmas uzlabošanā.

"Pirms gada rakstīju piecus iemeslus, kāpēc uzsāku šo projektu. Gadu strādājām pie šo mērķu sasniegšanas, mūs sāka lasīt un ar mums sazinājās nozīmīgi starptautiska līmeņa startapu cilvēki un organizācijas. Taču jaunās vadības piedāvātā stratēģija 2016. gadam, kas paredz fokusu uz latviski lasošo auditoriju, ir pretstatā Latvijas startapu interesēm integrēties šajā starptautiskajā vidē: būt zināmiem ārvalstu investoriem, medijiem, partneriem. Šādā situācijā neredzu jēgu turpināt darbu, lai par valsts un Eiropas naudu radītu vēl vienu latviešu blogu latviešu auditorijai," portālam "Kursors.lv" skaidrojusi Odineca.

"Cik cilvēku, tik viedokļu," lakoniski portālam "Delfi" par bijušo darbinieku izteiktajiem komentāriem izsakās "Labs of Latvia" vadītājs Arnis Ozols. Viņš arī pauda atbalstu iniciatīvai par jaunu asociāciju, minēdams, ka abas organizācijas pat varētu sadarboties. Viņš arī norāda, ka gan Zaicevai, gan Odinecai piedāvāts palikt, bet viņas atteikušās.

""Labs of Latvia" strādās, lai palielinātu riska kapitāla fondu investīciju skaitu startapu uzņēmumos, savukārt jaunā asociācija strādās ar likumdošanu, startapu vides sakārtošanu," skaidroja Ozols.

Runājot par turpmākajiem mērķiem, Ozols piemetina, ka "Altum" 2016. gadā turpinās attīstīt iesācējvides portālu "Labs of Latvia", nodrošinot gan projekta vadību, gan arī finansējumu satura veidošanai.

Dienu pirms oficiālās atklāšanas sarunā ar "Delfi" jaunās asociācijas vadītāja Zaiceva atzīst, ka savā ziņā organizācija ir izaugusi no "Labs of Latvia" projekta.

"Kad strādāju, kā "Labs of Latvia" projekta vadītāja, bijām neformāli izveidojuši konsultatīvo padomi, kas regulāri tikās, lai apspriestu aktuālos Latvijas startapu vides jautājumus. Pašlaik visi bijušie "Labs of Latvia" konsultatīvās padomes dalībnieki ir jaunās asociācijas dibinātāju vidū. Līdz ar to var teikt, ka "Labs of Latvia" projekts ir veicinājis asociācijas dibināšanu," stāsta Zaiceva.

Latvijas startapu flagmaņa "Infogr.am" izveidotājs Uldis Leiterts uzskata, ka gan jaunā asociācija, gan "Labs of Latvia" nozarei var sniegt ieguvumus.

"Latvijas startapu asociācija radās, lai veidotu aktīvu dialogu starp valsti un jaunajiem tehnoloģiju uzņēmumiem, lai veicinātu izpratni par to, kas nepieciešams uzņēmējiem, lai radītu Latvijas "Apple" un "Tesla". Savukārt "Labs of Latvia" ir valdības iniciatīva, abas ir ļoti svarīgas komponentes ekosistēmas stiprināšanai," portālam "Delfi" sacīja Leiterts.

Uzņēmumu reģistrā asociācija reģistrēta šī gada 15. februārī, bet oficiālā organizācijas atklāšanas gaidāma trešdienas, 9. marta, vakarā.

Pašreizējā organizācijas biedru sarakstā ir "Infogr.am" līdzdibinātājs Leiterts, bezpilota lidaparātu ražotājs "Airdog", Latvijas vecākais startapu neformālais inkubators "TechHub Riga".

Tāpat asociācijā pārstāvēts "Naco Technologies", Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācija, tajā piedalās bijušais ekonomikas ministrs – Daniels Pavļuts, "Rietumu Bankas" valdes loceklis – Renāts Lokomets, Eiropas Investīciju Fonda reģionālais menedžeris Krišjānis Zariņš un daudzi citi startapi, organizācijas un privātpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!