Foto: AFP/Scanpix
Eiropā noteikto prasību izpilde arvien vairāk uzņēmēju mudina savus informācijas tehnoloģiju speciālistus sūtīt uz ētisko hakeru kursiem, kas dod iespēju iegūt vajadzīgo kvalifikācijas sertifikātu, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja apmācību kompānijas "New Horizons Latvija" pasniedzējs un ētiskais hakeris Pjotrs Gubarevičs.

Pēdējā laikā dažādu projektu izstrādē nepieciešama sertificēta ētiskā hakera klātbūtne ielaušanās scenāriju izmēģināšanai. Šādu speciālistu sagatavošanai nepieciešams nokārtot eksāmenu, kas nodrošina attiecīgā sertifikāta saņemšanu. Tā kā informācijas tehnoloģijas (IT) samērā strauji attīstās, tad speciālistam nepieciešams ik pēc trim gadiem sertifikātu atjaunot.

Kā norādīja "New Horizons Latvija" vadītāja asistente Linda Kursiša, savus darbiniekus ētisko hakeru kursos pieteikušas tādas organizācijas kā Valsts ieņēmumu dienests, Valsts kase un dažādi uzņēmēji. Lai arī kursu cena vienam cilvēkam ir 1900 eiro, tomēr 72,5% no šīs summas iespējams segt par Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem.

Nesteigties ar savu darbinieku apmācīšanu gan iesaka "Kaspersky Lab" vecākais drošības eksperts Deivids Džeikobijs, kurš pats kā ētiskais hakeris darbojas jau vairāk nekā 15 gadus. Pēc viņa domām, izteikums, ka "datorsistēmas administratoram, lai sistēmu spētu pasargāt, būtu jāspēj domāt kā hakerim", ir nedaudz aplams.

"Ja es esmu sistēmas administrators, tad man ir jāzina, kā darbojas koda injekcijas uzbrukums, bet man diez vai vajadzētu mācēt uzrakstīt kodu, kas veic šādu uzbrukumu. Tāpat man ir jāzina, kāds ir risks un ko darīt, ja uzbrukums noticis," uzskata eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!