Foto: AP/Scanpix

Informācijas tehnoloģiju gigants "Microsoft" šodien jaunās operētājsistēmas "Windows 10" prezentācijā paziņoja, ka tā būs pieejama par velti kā atjauninājums "Windows 7" un "Windows 8.1" lietotājiem. Savukārt "Windows 10" tiks atbalstīta ar bezmaksas atjauninājumiem līdz pat konkrētās ierīces mūža beigām.

Pagaidām gan "Windows 10" ir izstrādes stadijā un jebkurš interesents to bez maksas varēs uzstādīt savam datoram jau nākamnedēļ "Windows Insider" programmas ietvaros, kurā pietiek reģistrēties tikai ar e-pasta adresi. Savukārt "Windows 10" operētājsistēma, kas par velti būs pieejama esošo "Windows Phone 8.1" viedtālruņu lietotājiem, būs pieejama izmēģinājumiem no februāra.

Tirdzniecībā "Windows 10" gala versija nonāks "vēlāk šī gada laikā", prezentācijā atklāja "Microsoft" pārstāvji. Ārvalstu mediji lēš, ka gatavā operētājsistēma būs gaidāma gada otrajā pusē, visticamāk, rudenī. Līdz ar "Windows 10" gala versiju "Microsoft" sola prezentēt arī jaudīgākos un dārgākos "Lumia" viedtālruņus.

"Windows 10" operētājsistēma darbosies uz visa veida ierīcēm, sākot ar viedtālruni un beidzot ar personālo datoru. Interesanti, ka "Windows 10" nosaukums netiks diferencēts (piemēram, ar "Phone" piebildi, kā līdz šim) atkarībā no ierīces, uz kuras tas darbojas. Visām ierīcēm būs vienots aplikāciju veikals, tādējādi "Microsoft" atsakās no līdzšinējās "Phone", "RT" un pilnās versijas "Windows" aplikāciju nošķirtības prakses.

"Microsoft" savā prezentācijā demonstrēja, kā viedtālrunis, planšetdators un klēpjdators vai galda dators ar vienu un to pašu aplikāciju sinhroni savstarpēji sadarbojas. Arī tradicionālo datoru "Windows 10" operētājsistēmā būs integrēts "Microsoft" balss asistents "Cortana".

"Cortana", kas jau ir pazīstama uz "Windows Phone 8/8.1" viedtālruņiem, neesot tiešs pārlikums uz datora. "Microsoft" šo mākslīgo intelektu apmācījis ar datoriem specifiskām lietām. Piemēram, lietotājs ar balss komandu varēs pieprasīt angļu, spāņu vai kādā citā atbalstītā valodā: "Parādi man "PowerPoint" prezentāciju par labdarības akciju" vai "Parādi man visas decembrī uzņemtās fotogrāfijas".

Līdz ar "Windows 10" atgriežas līdz "Windows 7" operētājsistēmai pazīstamā starta izvēlne, kuras neesamība bija viens no būtiskākajiem "Windows 8" trūkumiem. Turklāt šī klasiskā izvēlne ir papildināta ar iespēju tajā pievienot moderno aplikāciju īsceļus. Tāpat starta izvēlne ir palielināma pa visu ekrānu (īpaši noderīgi uz samērā maza ekrāna datoriem).

Vēl "Microsoft" prezentēja jaunu interneta pārlūku, kuram pagaidām dots "Spartan" nosaukums. To izstrādātājs sola kā īpaši ātru, jo izgatavots, ievērojot modernākās interneta mājaslapu izstrādes tehnoloģijas. "Spartan" būs pieejams ne tikai datoriem, bet arī viedierīcēm. Tomēr izmēģināt to varēšot ne ātrāk kā pēc aptuveni trim mēnešiem.

"Spartan" pārlūks ir interesants ne tikai ar darbības ātrumu, bet arī interaktīvajām iespējām. Piemēram, ja lietotājs vēlas padalīties ar atrasto informāciju, tad interneta mājaslapā ir veicamas teksta piezīmes vai zīmējumi (piemēram, ar sarkanu apvilkts vai pasvītrots svarīgākais).

Ārvalstu mediji, kuri iepriekš baumās par jauno pārlūku izrādījās patiesi, vēl mēļo, ka "Spartan" būs savietojams ar "Google Chrome" spraudņiem, bet "Micosoft" savā prezentācijā to pagaidām nepieminēja. Vēl "Microsoft" demonstrēja asistenta "Cortana" dažādo integrāciju šajā pārlūkā.

"Microsoft" būtiski modernizējis "Office" programmas (tostarp "Calendar"), kuras būs cieši sinhronizētas viedierīču un tradicionālo datoru vidē. Īpašus uzlabojumus iegūs tieši viedierīču "Office", kuram, piemēram, e-pasta rakstīšana formā būs pieejamas plašas satura formatēšanas iespējas no "Word" tekstu redaktora.

Vēl nedaudz tika demonstrēta "Windows 10" operētājsistēma viedtālruņiem, kura vizuāli ir ļoti līdzīga jau pazīstamajam "Windows Phone 8/8.1", tomēr tā kļuvusi daudz sakārtotāka un organizētāka, īpaši tas attiecas uz iestatījumu izvēlni.

Ja cilvēks lieto "Windows 10" datoru, bet kādas citas operētājsistēmas viedierīci ("Apple iOS" vai "Google Android"), tad "Microsoft" demonstrēja, kā dažādu aplikāciju darbība būs sinhronizēta caur "OneDrive" mākoņservisu (iepriekš pazīstams kā "SkyDrive").

"Microsoft" līdz ar "Windows 10" ieviesīs speciālu fotogrāfiju vienojošo aplikāciju "Photos", kas tiks sinhronizēts ar "OneDrive" mākoņservisu. Pat uzņemot attēlus ar "Android" vai "iPhone" viedtālruni, attēli caur "OneDrive" tiks sinhronizēti ar "Windows 10" aplikāciju "Photos" un uzreiz būs aplūkojami datorā. Šī aplikācija arī automātiski izdzēsīs dublikātus un ļaus uzlabot pašas bildes. Vēl "Photos" vidē varēs veidot bilžu albumus.

Runājot par spēlēm un "Microsoft" konsoli "Xbox One", būtiskākais jaunums – iespēja spēļu konsoles saturu straumēt uz citām "Windows 10" ierīcēm – gan planšetdatora, gan tradicionālā datora vienotā bezvadu interneta tīklā. Tādējādi esošo "Xbox One" spēļu kolekciju varēs izmantot arī uz citām mājas ierīcēm.

No ierīcēm "Microsoft" šodien prezentēja hologrāfiju projicējošās brilles "HoloLens" (sk. pievienoto video), kā arī "HoloStudio" programmu, kur veidot interaktīvās hologrammas.

Turpmākos jaunumus par "Windows 10" operētājsistēmu "Microsoft" sniegs martā mobilo ierīču starptautiskajā izstādē Barselonā, kā arī aprīlī notiekošajā "Microsoft" ikgadējā programmu izstrādātāju konferencē.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!