Lidaparātu ražotājs "Bombardier Commercial Aircraft" un Latvijas nacionālā aviokompānija "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") parakstījuši līgumu par vēl septiņu CS300 modeļa lidmašīnu iegādi. Tādējādi airBaltic kopumā pasūtījusi 20 šādas lidmašīnas.

Kā kopīgā paziņojumā informē kompānijas, septiņas papildu lidmašīnas izmaksās 506 miljonus ASV dolāru.

Iepriekšējais darījums par trīs lidmašīnu iegādi tika publiskots 2014. gada februārī. Sākotnējais desmit CS300 lidmašīnu pasūtījums ar iespēju iegādāties vēl desmit tika noslēgts 2012. gada 20. decembrī. "airBaltic" būs pirmā lidsabiedrība pasaulē, kura 2016. gada otrajā pusē saņems un uzsāks pārvadājumus ar "Bombardier" CS300 lidmašīnām, kas papildinās aviokompānijas flotē šobrīd izmantotos 12 "Bombardier" Q400 lidaparātus.

Līguma par septiņu CS300 iegādi vērtība pēc kataloga cenām ir aptuveni 506 miljoni ASV dolāru.

"Mūsu flotes modernizācija turpinās – mēs esam gandarīti, ka tajā būs 20 pilnīgi jauni CS300 lidaparāti, kas nodrošinās "Horizon 2021" biznesa plāna īstenošanu. Tas būtiski uzlabos Baltijas reģiona savienojumus ar Rietumeiropas un Austrumu tirgiem, veicinot Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ekonomikas izaugsmi, kā arī radot jaunas darba vietas," norāda "airBaltic" izpilddirektors Martins Gauss. "CS300 lidmašīnas uzlabos mūsu pasažieru ērtības, sekmēs izaugsmi un palīdzēs atvērt jaunus attālākus galamērķus jau šī gada nogalē."

"Šis ir unikāls laiks "C Series" programmai un tās klientiem. Mēs vēlamies atzīmēt "airBaltic" nozīmīgo lomu, šogad uzsākot pāreju uz "Bombardier" lidmašīnu floti," saka "Bombardier Commercial Aircraft" prezidents Freds Kromers. "Tas apliecina arvien ciešāku sadarbību starp abām kompānijām un mēs apsveicam "airBaltic" ar tās sasniegumiem, tostarp nesen saņemto pasaulē punktuālākās aviosabiedrības statusu, kā arī saņemot atzinību kā vienai no inovatīvākajām lidsabiedrībām pasaulē. "airBaltic" pirmās CS300 lidmašīnas ražošana jau ir uzsākta un mēs ar nepacietību gaidām tās pirmo
komerciālo lidojumu."

Iepriekš "Bombardier" prognozēja, ka pirmā lidmašīna "airBaltic" tiks piegādāta 2016. gada otrajā pusē.

Kā daudzkārt vēstīts, tieši ar flotes paplašināšanu un saistībām pret "Bombardier" tika pamatota nepieciešamība piesaistīt finanšu investoru. Par tādu tika izvēlēts vācu investors Ralfs Dīters Montāgs-Girmess, kurš marta beigās iemaksājis solīto 52 miljonus eiro lielo investīciju lidsabiedrības pamatkapitālā.

Latvijas valsts savukārt flotes modernizācijā un kompānijas attīstībā kompānijā ieguldījusi apmēram 80 miljonus eiro.

Galvenais "airBaltic" akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju. Lidsabiedrības flotē ir 24 lidmašīnas: 12 "Boeing 737" un 12 "Bombardier Q400 NextGen". "Cseries" lidmašīnām ir pilnībā jauns dizains, nodrošinot pārvadātājiem iespējamus ieguvumus līdz pat 13 miljonu ASV dolāru apmērā uz vienu lidmašīnu. Papildus labākajiem ietaupījumiem šajā segmentā "Cseries" lidmašīnās "Bombardier" būtisku uzsvaru licis uz salona uzlabojumiem, lai pasažieriem nodrošinātu ērtu ceļošanu. Lidmašīnās ir plašākas sēdvietas, virs sēdvietām izvietoti bagāžas nodalījumi un plašāki logi, kas pasažieriem nodrošina augstāku komfortu. Tā ir arī klusākā ražošanā esošā komerciālā lidmašīna savā klasē.

"C Series" lidmašīnu maksimālais lidojuma attālums ticis apstiprināts līdz 6112 kilometriem. Bombardier ir saņēmis 678 pasūtījumus C sērijas lidaparātiem, to starpā 250 apstiprinātus pasūtījumus.

"Bombardier" ir pasaulē vadošais lidmašīnu un vilcienu ražotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!