Foto: Reuters/Scanpix

ASV varas iestādes apsver klēpjdatoru pārvadāšanas rokas bagāžā aizliegšanu avioreisos no Eiropas uz ASV, paplašinot drošības pasākumu, kāds martā tika noteikts reisiem no astoņām Tuvo Austrumu valstīm, otrdien paziņoja ASV amatpersona.

ASV Iekšzemes drošības ministrija ir tuvu lēmuma pieņemšanai par pastāvošā aizlieguma paplašināšanu laikā, kad tuvojas transatlantisko ceļojumu vasaras sezona, žurnālistiem sacīja ministrijas preses sekretārs Deivids Lapans.

Aviokompānijas, kas veic reisus no Eiropas lidostām uz ASV, ir brīdinātas, ka tiek apsvērta šī aizlieguma paplašināšana, teica Lapans.

Tomēr "ministrs nav pieņēmis oficiālu lēmumu", viņš sacīja, runājot par iekšzemes drošības ministru Džonu Keliju.

ASV martā paziņoja, ka aizliedz pārvadāt lielas elektroniskās ierīces rokas bagāžā tiešos reisos no 10 lidostām Turcijā, Libānā, Jordānijā, Ēģiptē, Kuveitā, Saūda Arābijā, Katarā un Marokā.

Lielbritānija, sekojot ASV piemēram, martā aizliedza klēpjdatoru un citu lielu elektronisko ierīču pārvadāšanu rokas bagāžā dažos ieejošajos reisos no Tuvo Austrumu un Āfrikas valstīm.

Vašingtona paziņoja par izlūkdienestu aizdomām, ka teroristu grupējumi turpina "vērsties pret komerciālo aviāciju, tostarp nelegāli pārvadājot spridzekļus dažādās patēriņa [elektronikas] precēs".

Šādas ierīces tagad ir jāievieto reģistrētajā bagāžā, izņemot akceptētas medicīniskas ierīces, kuras pēc papildu pārbaudes var ienest lidmašīnas salonā.

2016.gada februārī sprādziens izsita caurumu Somālijas lidmašīnas fizelāžā, nogalinot vienu cilvēku. Tiek uzskatīts, ka spridzeklis bija iebūvēts klēpjdatorā, kas tika ienests lidmašīnas salonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!