Foto: DELFI

Satiksmes ministrs Uldis Augulis tikšanās laikā ceturtdien aicināja Lietuvas vēstnieku Latvijā Ričardu Deguti sekmēt straujāku projekta "Rail Baltica" attīstību, pavēstīja Satiksmes ministrijā (SM).

"Šis Eiropas mēroga projekts ir nozīmīgs visām Baltijas valstīm, tāpēc ir svarīgi, lai varam savstarpēji vienoties gan par optimālu kopīgo funkciju sadali, gan straujāku projekta virzību katrā valstī atsevišķi," tikšanās laikā sacīja Augulis.

Ministrs norādīja, ka Latvijas apņemšanās realizēt projektu ir nemainīga, un tas tiek darīts secīgi atbilstoši izstrādātajam plānam - 2016. gadā tiks pabeigts ietekmes uz vidi novērtējums visā Latvijas teritorijā un sākts tehniskais projekts Latvijas centrālajai daļai, bet pēc tam tiks īstenots tehniskais projekts Ziemeļu un Dienvidu virzienā.

Augulis arī uzsvēra, ka ir jānodrošina Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail", kas ir izveidots, lai īstenotu Eiropas platuma sliežu dzelzceļa "Rail Baltica" būvniecību, resursu atbilstība un pietiekamība tam izvirzīto uzdevumu sasniegšanai atbilstoši kopuzņēmuma akcionāru līgumam, Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (EISI) finansēšanas līgumam un EISI pieteikumam.

Savukārt Lietuvas vēstnieks, pēc ministrijas pārstāvju vēstītā, izteica atzinību saistībā ar Latvijai uzticēto loģistikas nozares koordinatora lomu Ķīnas un Centrālās un Austrumeiropas valstu sadarbības formātā "16+1" un norādīja, ka arī Lietuvā notiek aktīvs darbs sadarbības veicināšanā ar Ķīnu.

SM pavēstīja, ka tikšanās laikā Augulis izrādīja interesi arī par progresu dzelzceļa posma Mažeiķi-Reņģe atjaunošanā - šis jautājums jau vairākas reizes ir pārrunāts dažādos formātos. Gan Augulis, gan arī Deguti tikšanās laikā atzina, ka būtu jāstrādā pie jaunu kravu piesaistes, kas būtu pārvadājamas, izmantojot minēto maršrutu.

Tāpat tikšanās laikā pārrunāta vilcienu satiksmes atklāšana starp Rīgu un Viļņu (vai Šauļiem), taču pastāv bažas par šādas līnijas konkurētspēju ar autopārvadājumiem. Ministrs apliecināja, ka politiskā līmenī Latvija atbalstītu jebkuras jaunas starptautiskas dzelzceļa līnijas atklāšanu, taču sākotnēji būtu jāpanāk vienošanās starp dzelzceļa uzņēmumiem. Latvija piedāvā arī izskatīt iespēju Lietuvas vilciena braukšanai līdz Daugavpilij ar pasažieru pārsēšanos Daugavpils-Rīga vilcienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!