Foto: LETA

Ķīnas preču novirzīšana uz Eiropu caur Latviju būtu ievērojams ekonomisks ieguvums abām pusēm - gan Ķīnai, gan Latvijai, šodien svinīgi sagaidot pirmo testa konteinervilcienu no Ķīnas pilsētas Jivu, sacīja satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Pasākumā ministrs norādīja, ka ideja par šādu vilcienu Latvijai un Ķīnai bija jau jūlijā un nu tā ir piepildījusies kā plānots. Tas nozīmēja smagu darbu trīs mēnešu garumā, jo projekts realizēts apbrīnojami ātri.

"Šis ir lielisks piemērs tam, ka attālums transporta nozarē ir patīkams izaicinājums nevis šķērslis," sacīja ministrs un piebilda, ka projektam viennozīmīgi ir nākotne.

Augulis sacīja - ja kaut daļu no Ķīnas preču apjoma uz Eiropu tiktu novirzītas caur Latviju, tas būtu ievērojams ekonomisks pienesums abām pusēm.

Politiķis atzīmēja, ka viņam 20. oktobrī bijis gods piedalīties vilciena atiešanas ceremonijā Jivu pilsētā Ķīnā, bet šodien viņam bija vēl lielāks gods šo vilcienu sagaidīt Rīgā. Viņš arī izteica cerību, ka nākotnē šādu vilcienu ierašanās Rīgā nebūs vis svētki, bet gan ikdiena.

Jau ziņots, ka testa konteinervilciens ceļā uz Latviju devās 21. oktobrī, braucienu organizē "LDz Loģistika" un Ķīnas dzelzceļš sadarbībā ar "TransContainer". Testa vilciena maršruts Jivu-Zabaikaļska-Rīga ir 11 066 kilometrus garš. Konteinervilciens Latvijā ierodas četrus mēnešus pēc tam, kad "Latvijas Dzelzceļš" un "Ķīnas dzelzceļš" parakstīja vienošanos par sadarbību jaunu maršrutu attīstīšanā.

Satiksmes ministrija informē, ka Jivu ir slavens Ķīnas preču ražošanas un tirdzniecības centrs un viens no ekonomiski visstraujāk augošajiem Ķīnas reģioniem. Jivu atrodas 300 kilometru attālumā no Šanhajas.

Konteinervilciens no Jivu tiek sagaidīts dienā, kad Rīgā notiek Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu un Ķīnas valdības vadītāju ikgadējā tikšanās "16+1" sadarbības formātā. Līdztekus "16+1" valstu premjeru sanāksmei notiek Ķīnas premjera Li Kecjana oficiālā vizīte Latvijā.

Rīgā notiek arī "16+1" Biznesa forums, kurā piedalās vairāk nekā 650 uzņēmēju, tostarp ap 250 Ķīnas transporta, finanšu, investīciju, tirdzniecības un tūrisma sektoru pārstāvju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!