Foto: DELFI Aculiecinieks

Biedrība "Baltijas asociācija – Transports un loģistika" atbalsta Ekonomikas ministrijas vēlmi no nākamā gada valsts budžeta ieņēmumu daļu palielināt uz Latvijas lielo ostu ieskaitījumu rēķina, portālu "Delfi" informēja biedrība.

BATL ir tranzīta nozari pārstāvošā asociācija, kura pārstāv ostās strādājošo privāto investoru intereses, un tās galvenais mērķis ir veicināt Latvijas tranzīta koridora pievilcību. "Atšķirībā no brīvostu pārvalžu un valsts kapitālsabiedrību pārstāvošajām Latvijas Tranzīta biznesa un Latvijas Ostu asociācijām, BATL jau gadiem vērš valsts augstāko amatpersonu uzmanību uz Rīgas un Ventspils brīvostu pārvalžu lēmumiem, kuri grauj Latvijas tranzīta koridora konkurencspēju," teikts biedrības paziņojumā medijiem.

BATL uzskata, ka "ne jau brīvostu pārvalžu novēlota aplikšana ar faktiski vienīgo nodokli pasliktinās Latvijas tranzīta koridora konkurentspēju, bet gan valsts nespēja apturēt brīvostu pārvalžu patvaļu, kura rezultatējas interešu konfliktu skandālos, uzrādītajās kriminālapsūdzībās, izšķērdībā, bezatbildīgu investīcijas projektu realizācijā un privāto investoru vajāšanā".  

BATL atbalsta Ekonomikas ministrijas iniciatīvu ostu pārvaldēm daļu no saņemtajiem ienākumiem ieskaitīt valsts budžetā, vienlaicīgi nodrošinoties, ka gaidāmās brīvostu pārvalžu papildus izmaksas netiek pārnestas uz brīvostās strādājošajiem komersantiem. BATL uzskata, ka šāds solis būtu kā signāls Latvijas tranzīta koridora konkurencspējas veicināšanas virzienā, kas "ne tikai papildinātu valsts budžetu, bet liktu brīvostu pārvaldēm pārskatīt līdzšinējo izšķērdīgo dzīvesveidu un līdz šim demonstrēto, investorus atbaidošo attieksmi".

Jau ziņots, ka valdības koalīcijas partneri nav konceptuāli iebilduši pret Reformu partijas (RP) ierosinājumu par ostas nodevu. RP rosina šos budžeta ienākumus no ostu nodevas novirzīt autoceļu uzturēšanai, "tādējādi atbrīvot budžeta naudu sociālajām vajadzībām - pedagogu, mediķu un iekšlietu sistēmas darbinieku algām un sociālajām garantijām".

RP pārstāvji norāda, ka koalīcijas partneri konceptuāli atbalstīja šo priekšlikumu un tas tiks iestrādāts valsts budžeta plānošanā.   Savukārt Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padome (LOTLP) noraidīja ierosinājumu aplikt ar nodokli ostu maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!