Foto: LETA

Latvijas aviokompānijas "airBaltic" un Starptautiskās lidostas "Rīga" īpašumi 200 miljonu litu (56 miljonu eiro) vērtībā var tikt arestēti saskaņā ar Lietuvas tiesas lēmumu, lēmusi Eiropas Savienības (ES) tiesa, vēsta Lietuvas portāls "Delfi.lt".

Tas nozīmē, ka bankrotējušā lietuviešu uzņēmuma "flyLAL-Lithuanian Airlines" kreditori var cerēt, ka viņi varēs atgūt daļu savu līdzekļu 200 miljonu litu apjomā.

"Šis lēmums ne tikai dod pamatu "airBaltic" un Rīgas lidostas īpašumu arestam Latvijā, bet arī veido jaunu ES tiesu sistēmas precedentu, kura ietvaros, pamatojoties uz vienas ES dalībvalsts lēmumu par īpašumu arestu, to jāīsteno visā ES teritorijā," skaidro maksātnespējīgās "flyLAL" administrators Aurims Valaitis.

Viņš informē, ka tagad atliekot vien sagaidīt Latvijas Augstākās tiesas lēmumu un īstenot īpašumu arestu.

Lidostas "Rīga" Komunikācijas vienības vadītāja Sarmīte Rinmane portālam "Delfi" skaidro: "Latvijas Augstākā tiesa bija vērsusies ES tiesā ar prejudiciāliem jautājumiem – pirms lietas izskatīšanas izlemjamiem interpretācijas jautājumiem – par to, kā saprotama ES regula par citas dalībvalsts tiesu nolēmumu atzīšanu. Latvijas tiesās "flyLAL" atsaucās uz šo regulu, 2012. gadā lūdzot izpildīt Lietuvas tiesas 2008. gada lēmumu par prasības nodrošināšanu. ES Tiesa Latvijas Augstākajai tiesai ir sniegusi atbildes par regulas interpretāciju, līdz ar ko Augstākā tiesa atsāks lietas izskatīšanu."

Viņa uzsver: "ES Tiesa nav lēmusi par to, vai konkrētā prasība Latvijā ir jānodrošina. Šāds lēmums ir vienīgi Latvijas tiesu ziņā. ES Tiesas skaidrojums nozīmē, ka principā minētā regula ir piemērojama tāda veida tiesvedībās, kādu ierosinājusi "flyLAL", proti, tiesvedībās par it kā notikušiem konkurences tiesību pārkāpumiem. ES Tiesas spriedums ir viens no, bet ne vienīgais apstāklis, kuru Augstākā tiesa ņems vērā, lemjot par to, vai Latvijā izpildīt Lietuvas tiesas lēmumu."

Lietuvas tiesa nolēma arestēt 'airBaltic' un lidostas īpašumus vēl 2008.gadā. Latvijas tiesa šo lēmumu atzina, tomēr Latvijas Augstākā tiesa 2013.gadā vērsās ES tiesā, cenšoties noskaidrot, vai pastāv pamats Lietuvas tiesas lēmuma neizpildei Latvijā.

Viļņas apgabaltiesa arestēja "air Baltic" un "Rīga" īpašumus Latvijā. Tādējādi atzīts, ka "airBaltic" un "Rīga" ar savu vienošanos ir radījusi zaudējumus Lietuvas aviokompānijai, kas no Latvijas vēlas piedzīt 100 miljonus latu.

Lietuvas tiesa iepriekš lēma, ka savulaik, laikā līdz 2009. gadam, lidostā "Rīga" piemērotā atlaižu politika "airBaltic" veicinājusi negodīgu konkurenci Baltijas aviācijā un veicinājusi arī "flyLAL" bankrotu. Lai segtu savus zaudējumus, kas pēc lietuviešu domām ir aptuveni 40 miljoni latu, Lietuvas lidsabiedrība tiesā pieprasīja arestēt lidostas "Rīga" un "airBaltic" kustamo un nekustamo īpašumu.

Toreiz Latvijas pārstāvji, ieskaitot tā laika satiksmes ministru Ainaru Šleseru, šādas prasības sauca par absurdām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!