Kanādas lidmašīnu ražotājs "Bombardier" pirmdien savā ražotnē Kvebekā prezentēja pirmo Latvijas lidsabiedrībai "airBaltic" paredzēto CS300 lidmašīnu.

Kā portālam "Delfi" atklāja "airBaltic" prezidents Martins Gauss, jaunā lidmašīna spēja lidot aptuveni par stundu ilgāk nekā "airBaltic" flotē esošās līdzvērtīgas klases "Boeing", tādēļ aviosabiedrība varētu atklāt lidojumus uz jauniem galamērķiem, kas līdz šim nebija iespējami attāluma dēļ. Sasniedzamajā rādiusā turpmāk būs, piemēram, Kanāriju salas un Apvienotie Arābu Emirāti.

"airBaltic" ir pirmais "Bombardier" klients, kas lidos ar CS300 lidmašīnām. Tās pārstāv pilnīgi jaunu Kanādas ražotāja lidmašīnu sēriju "C Series". Līdz šim tajā no rūpnīcas izripojis tikai vēl viens modelis - mazliet mazākais CS100, bet arī šādi lidaparāti pagaidām ir tikai "Swiss Air" flotē un regulāros lidojumos tiek izmantots kopš šī gada vasaras.

Latvijas uzņēmuma virzienā turpmākos mēnešus būs koncentrēta aviācijas pasaules uzmanība: "C Series" lidmašīnas ir pirmais pilnīgi jaunais šīs klases lidmašīnu modelis kopš 1980. gadiem. Kā skaidro "Bombardier" pārstāvji, uzņēmums grasās konkurēt ar ikonisko "Boeing 737", kā arī "Airbus A319".

"airBaltic" flotē pašlaik ir 12 "Boeing 737" lidmašīnas, ko nomainīs jaunās CS300. Kopumā Latvijas uzņēmums grasās iegādāties 20 šādus lidaparātus.

Kā daudzkārt ziņots, sākotnējais desmit "CS300" lidmašīnu pasūtījums ar iespēju iegādāties vēl desmit tika noslēgts 2012. gada decembrī. 2014. gada februārī tika publiskots nākamais darījums par vēl trīs lidmašīnu iegādi, savukārt šī gada aprīlī tika paziņots par kopējā pasūtījuma palielināšanu līdz 20 lidmašīnā,

Pēc kataloga cenām 20 šādu lidaparātu cena ir ap pusotru miljardu ASV dolāru.

"Bombardier" jūlija sākumā paziņoja, ka Kanādas valdība sertificējusi kompānijas pasažieru lidmašīnu "CS300". "CS300" ir lielākais "Bombardier" "CSeries" modelis, un tajā ir vietas 130 līdz 160 pasažieriem. Kompānija norāda, ka "CS300" patērē par 20% mazāk degvielas nekā citas šīs klases lidmašīnas, kā arī par 10% mazāk nekā uzlabotās "Airbus" un "Boeing" lidmašīnas.

Visā pasaulē ir pasūtītas 370 "CSeries" lidmašīnas. Pasūtītāju vidū ir arī tādas aviokompānijas kā "Air Canada", "Delta" un "Korean Airlines".

"airBaltic" flotē patlaban ir 24 lidmašīnas: 12 "Boeing 737" un 12 "Bombardier Q400 NextGen".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!