Foto: DELFI

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) nav saskatījis pārkāpumus Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" rīkotajā degvielas iepirkumu konkursā, taču liek pārbaudīt pretendenta SIA "East-West Transit" pieteikumu attiecībā uz tā nodokļa parādu.

Piektdien, 4. septembrī, "Rīgas satiksme" saņēmusi IUB lēmumu, kas ļauj pašvaldības uzņēmumam turpināt degvielas iepirkumu konkursu par dīzeļdegvielas iegādi uz pieciem gadiem, portālu "Delfi" informēja "Rīgas satiksmes" preses sekretārs Viktors Zaķis. IUB neesot saskatījis "Rīgas satiksmes" iepirkumu procedūrā likumu pārkāpumus, vienlaikus norādot uz nepieciešamību atkārtoti pārbaudīt konkursā startējušā "East-West Transit" nodokļu parādu.

Raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka "Rīgas satiksmes" iepriekš izsludinātajā 60 miljonu eiro vērtajā konkursā par degvielas piegādi uzvarējis līdzšinējais piegādātājs "Ramockas dzirnavas", kas iepirkuma konkursā startējis ar dārgāko piedāvājumu.

Iepirkuma konkursā pieteikušies kopumā četri pretendenti, tostarp "Ramockas dzirnavas", kas mainījis nosaukumu uz "RDZ Energy". Piedāvājuma atvēršanā "RDZ Energy" nosauktā cena bijusi visdārgākā. Uzņēmumam bijusi viszemākās iespējas uzvarēt "Rīgas satiksmes" konkursā, taču "pēc it kā aritmētiskas kļūdas labojuma, tai no pēdējās vietas izdevies nokļūt uz pirmo," ziņo raidījums. "Rīgas satiksme" skaidrojusi, ka, nosakot degvielas gala cenu, iepirkuma uzvarētājs nav pārvērtis cenu no tonnām uz litriem. Pašvaldības uzņēmums veicis aprēķinus pretendenta vietā un tādējādi uz 1000 litriem cena sanākusi aptuveni par 100 eiro lētāka nekā zemāko cenu iesniegušajam pretendentam - kompānijai "East West Transit", ziņoja raidījums.

"Rīgas satiksmes" iepirkumu komisija atklātu konkursu par dīzeļdegvielas piegādi izsludināja 22. maijā, informē Zaķis. Konkurss esot rīkots saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkuma likuma prasībām. Konkursā plānots noslēgt iepirkuma līgumu par dīzeļdegvielas piegādi "Rīgas satiksmes" degvielas uzpildes stacijās uz pieciem gadiem. Paredzēts, ka orientējoši gada laikā uzvarētājam jāpiegādā 12 miljoni litri sezonai atbilstošas dīzeļdegvielas. Paredzamā līguma summa ir 60 miljoni eiro.

Piedāvājumus konkursā iesnieguši četri pretendenti: SIA "East-West Transit", SIA "RDZ Energy", SIA "Orlen Latvija" un SIA "Statoil Fuel & Retal Latvia". Iesniegtos piedāvājumus vērtējusi pašvaldības uzņēmuma izveidota iepirkumu komisija. Izvērtējot pretendentu atbilstību nolikumā izvirzītajām atlases prasībām, no turpmākas dalības konkursā komisija izslēgusi "East-West Transit", jo saskaņā ar VID publiski pieejamajās datu bāzēs esošo informāciju pretendentam esot bijis nodokļu parāds. Zaķis norāda, ka "East-West Transit" uz 1.augustu bijis iekļauts 100 lielāko nodokļu parādnieku sarakstā.

Pārējie trīs pretendenti esot pieļāvuši aritmētiskas kļūdas dīzeļdegvielas cenas veidošanā, tāpēc komisija tās labojusi. IUB savā atzinumā šādas darbības atzinis par likumīgām. Pamatojoties uz iepirkumu komisijas vērtējumu, par saimnieciski izdevīgāko uzņēmums atzinis SIA "RDZ Energy" piedāvājumu.

"East-West Transit" vērsies ar iesniegumu IUB, apstrīdot iepirkumu komisijas lēmumu par tās izslēgšanu no dalības konkursā par nodokļu parādiem. Savukārt SIA "Statoil Fuel & Retal Latvia" IUB iesniedzis iesniegumu, kurā apstrīdējis iepirkumu komisijas rīcību aritmētisko kļūdu labošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!