Foto: LETA

Eiropas platuma dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projekts noteikti saņems līdz pat 85% Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu, ja iesniegtais projekts atbildīs nosacījumiem, šodien Āzijas un Eiropas valstu (ASEM) transporta ministru sanāksmes laikā Rīgā uzsvēra ES mobilitātes un transporta komisāre Violeta Bulca.

Viņa skaidroja, ka "Rail Baltica" ir viens no deviņiem Eiropas prioritāriem koridoriem, jo Baltijas valstis līdz šim nav bijušas savienotas ar Eiropu, līdz ar to tas esot nozīmīgs savienojums. Patlaban tiekot izvērtēti visi iesniegtie projekti, un jūlijā jau varēšot sniegt vērtējumu.

Bulca gan atzina, ka projekti ir iesniegti trīs reizes vairāk, nekā plānots atbalstīt, līdz ar to gaidāma nopietna projektu atlase. Taču, pat ņemot vērā šos apstākļus, viņa izteica pārliecību, ka "Rail Baltica" saņems līdz pat 85% līdzfinansējumu, ja iesniegtais projekts atbildīs nosacījumiem.

Bulca arī skaidroja, ka tiek veidoti instrumenti Āzijas un Eiropas transporta savienojumu veidošanai. Jau esot no Eiropas puses sperti pirmie soļi - ir laba sadarbības platforma tālākai attīstībai un būšot arī konkrēti finanšu resursi.

Viņa arī informēja, ka plānots ES līmenī visaptverošā veidā risināt loģistikas jautājumus, liekot akcentu uz digitalizāciju, tādējādi nodrošinot ātru informācijas apmaiņu multimodālajos pārvadājumos.

Kā ziņots, ceturtdien Rīgā turpinās trešā Āzijas un Eiropas valstu (ASEM) transporta ministru sanāksme, kuras tēma ir "Multimodālu transporta savienojumu attīstība Eirāzijā - status quo un ieskats nākotnē".

Strauji augošais preču tirdzniecības apjoms starp Eiropu un Āziju liekot meklēt aizvien jaunus piegāžu ķēžu pārvaldības risinājumus, īpaši attiecībā uz transporta maršrutiem un veidiem, skaidro ministrijā. Turpinot idejas, kuras paustas ASEM līderu Milānas samitā, Rīgas ASEM transporta ministru sanāksmes galvenais mērķis ir padziļināt izpratni par pēdējā laika attīstības tendencēm transporta savienojumos starp Āziju un Eiropu, identificēt pastāvošos izaicinājumus, kā arī veicināt visu iesaistīto valstu un institūciju ciešāku sadarbību ar mērķi harmonizēt stratēģiskās plānošanas un attīstības centienus.

Trešo ASEM transporta ministru sanāksmi organizē Satiksmes ministrija Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!