Foto: RIA Novosti/Scanpix

No 2018. gada 1. janvāra jūras zvejas laivām vairs neizsniegs kuģošanas spējas apliecību, liecina Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotie grozījumi noteikumiem par jūras zvejas kuģu drošību.

Atbilstoši šiem grozījumiem no 2018. gada 1. janvāra jūras zvejas laivām jeb zvejas kuģiem, kuru garums ir 12 metri un mazāks, atzīmes par kārtējo apskati tiks veiktas Kuģu reģistra izsniegtajā beztermiņa reģistrācijas apliecībā un kuģošanas spējas apliecība jūras zvejas laivām netiks izdota.

Jūras zvejas laivām izdotās kuģošanas spējas apliecības, kas tiks izsniegtas līdz 2017. gada 31. decembrim, būs spēkā līdz tajās norādītajam derīguma termiņam un atzīmes par kārtējām apskatēm tiks ietvertas šajās apliecībās.

Noteikumu projekts precizē arī to, ka darvotas pakulas ir izmantojamas tikai koka korpusa jūras zvejas laivu aprīkojumam. Tāpat, ņemot vērā mobilo telefonu pieejamību mūsdienās, noteikumu projekts paredz, ka uz jūras zvejas laivas ir nepieciešams viens mobilais telefons, kuram jābūt šļakatu drošam vai hermētiskā iepakojumā.

Lai Kuģošanas drošības inspekcija varētu veikt zvejas kuģa dzinēja un palīgdzinēja apskati, pašreiz tas tiek uzrādīts inspekcijai izjauktā veidā. Projekts paredz, ka turpmāk dzinējs vai palīgdzinējs nav jāizjauc apskates laikā, ja ir ražotāja rakstisks slēdziens par izstrādājuma stāvokli un atbilstību drošai ekspluatācijai.

Tādējādi turpmāk tiks samazināti kuģa īpašnieka finansiālie un laika resursi, kas nepieciešami, lai minētos izstrādājumus izjauktu. Vienlaikus tiks nodrošināta dzinēju efektīva uzraudzība, jo ikviens ražotājs ir kompetentākā persona attiecībā uz sava izstrādājuma novērtēšanu, atzīmē SM.

Kuģu reģistra dati liecina, ka patlaban ir reģistrētas 611 zvejas laivas, no kurām tiek izmantota aptuveni puse. Plānotās izmaiņas par dzinēju un palīgdzinēju apskates veikšanu attiecas uz 75 zvejas kuģu īpašniekiem.

Noteikumu projektu "Grozījumi Ministru kabineta 2006. gada 28. marta noteikumos Nr.248 "Noteikumi par jūras zvejas kuģu drošību"" plānots skatīt 12. decembra valdības sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!