Foto: Ilustratīvs foto, Shutterstock

Kazahstāna paudusi ieinteresētību par tiešās gaisa satiksmes sākšanu starp Rīgu un Astanu, sacīja Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš.

Pēc viņa teiktā, Kazahstānas puse ir paudusi arī gatavību atbalstīt ciešāku sadarbību Latvijas un Kazahstānas aviokompāniju starpā.

Šonedēļ SM notika Latvijas-Kazahstānas Transporta darba grupas pirmā sēde, kuras laikā pārrunāta abu valstu sadarbība transporta jomā, informēja SM pārstāvji.

Darba grupas sēdes laikā Ozoliņš norādīja, ka Latvijas un Kazahstānas sadarbība transporta nozarē jau tradicionāli ir bijusi laba, un Kazahstāna viennozīmīgi ir viens no galvenajiem Latvijas sadarbības partneriem Centrālāzijā.

Līdzīgu pārliecību pauda arī Kazahstanas puses darba grupas vadītājs Kazahstānas investīciju un attīstības pirmais viceministrs Romāns Skļars, uzsverot abu valstu lielo sadarbības potenciālu Eirāzijas pārvadājumu organizēšanā.

Transporta darba grupas sēdes laikā puses informēja par abu valstu transporta infrastruktūras attīstības tendencēm, kā arī apsprieda sadarbību civilajā aviācijā, dzelzceļa nozarē, tai skaitā Eirāzijas kravu pārvadājumos, autotransportā, ostu un loģistikas jomā. Latvijas puse arī informēja par pieredzi digitālo un "zaļo" tehnoloģiju ieviešanā, domājot par ilgtspējīgas un videi draudzīgas transporta sistēmas attīstību.

Puses atzinīgi novērtēja Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBatic" maršruta Rīga-Almata-Rīga atsākšanu šā gada 29.aprīlī.

Latvijas puse atgādināja par Latvijas ostu priekšrocībām un iespējām veidot uzņēmumus Kazahstanas preču apstrādei Latvijas ostās, izmantojot brīvostu un speciālo ekonomisko zonu (SEZ) statusu. Savukārt Kazahstānas puses aicināja Latviju uz aktīvu sadarbību SEZ "Horgosas - Austrumu vārti" attīstībā.

Transporta darba grupas sēdes sasaukšanai un detalizētai sadarbības jautājumu apspriešanai ir liela nozīme, gatavojoties maija beigās Rīgā plānotajai Latvijas un Kazahstānas Starpvaldību komisijas sēdei, uzsvēra Ozoliņš.

Transporta darba grupas sēdes noslēgumā puses parakstīja kopēju protokolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!