Foto: Publicitātes foto

Ķīna paudusi interesi ne tikai attīstīt konteinervilcienu satiksmi uz Latviju, bet gan investēt arī dzelzceļa projektā "Rail Baltica" un nacionālās aviokompānijas "airBaltic" attīstībā, informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Kā informē SM, Ķīnas Nacionālās attīstības un reformu komisijas vicepriekšsēdētājs Nings Jizhe šodien tikšanās laikā ar satiksmes ministru Uldi Auguli (ZZS) piekritis, ka svarīgi attīstīt konteinervilcienu satiksmi uz Latviju, nodrošinot pieeju Ziemeļeiropas tirgum, kā arī pauda interesi investēt gan dzelzceļa projektā "Rail Baltica", gan nacionālās aviokompānijas "airBaltic" attīstībā. Tāpat Jizhe skaidroja, ka Ķīna augstu vērtē Latviju, tādēļ tai tika uzticēta tik nozīmīga loma Ķīnas un Austrumeiropas "16+1" formātā.

Augulis savukārt tikšanās laikā Rīgā skaidrojis, ka Latvija turpina popularizēt sevi kā Ziemeļeiropas loģistikas platformu - gan piesaistot partnerus no Ķīnas un Centrālāzijas, gan arī transporta un loģistikas jomas partnerus Rietumvalstīs.

Ķīna arī atbalstīja priekšlikumu sadarboties transporta koridoru definēšanā starp Eiropas transporta tīklu (TEN-T) un Ķīnas izstrādāto "One Belt, One Road" iniciatīvu, kas paredz savienojamības un sadarbības attīstīšanu Eirāzijas kontinentā.

Tāpat tikšanās laikā Ķīnas pārstāvji tika informēti par aktuālo Latvijas tranzīta un loģistikas nozarē, kā arī lielākajiem transporta infrastruktūras projektiem. Prezentāciju par Latvijas tranzīta jomu sniedza SM Tranzīta politikas departamenta direktors Andris Maldups. Ar aktuālo informāciju par nacionālo aviokompāniju "airBaltic" iepazīstināja tās valdes loceklis Martins Sedlackis. Savukārt par aktualitātēm "Rail Baltica" projektā pastāstīja kopuzņēmuma "RB Rail" valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa. Ar prezentācijām par uzņēmumiem Ķīnas delegāciju iepazīstināja arī "Latvijas Dzelzceļš", "LDz Cargo loģistika" un Ventspils brīvosta.

Kā ziņots, Ķīnas valsts un uzņēmēju delegācijai, kuru vada Jizhe, šī ir jau otrā Latvijas vizītes diena. Vakar tā viesojās Rīgas brīvostā, lai pārrunātu sadarbības iespējas konteineru pārvadājumu jomā, kā arī lai iepazītos ar Krievu salas projekta attīstības gaitu un citām iespējām piedalīties investīciju projektos Rīgas brīvostā. Vizīte noslēgsies piektdien, 19. februārī, pēc tikšanās ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!